createyourhealth.pl

Baklawa • przepis • składniki • przygotowanie

Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.

Baklawa

Słodka, pełna orzechów i migdałów. Wypróbuj ten popularny deser, który z łatwością przygotujesz w swoim domu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
woda - 100 ml
cukier - 50 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 15 g
migdały - 100 g
orzech włoski - 100 g
pistacje - 10 g
sól - 1 szczypta
woda różana - 1 łyżeczka
ciasto yufka - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Orzechy i migdały siekamy (nie za drobno) i mieszamy. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając, dosypujemy cukier. Dodajemy wodę różaną i mieszankę orzechów włoskich i migdałów. Wszystko razem mieszamy.
2.UKŁADAMY CIASTO:
Roztapiamy masło i smarujemy nim 5 arkuszy ciasta. Układamy jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na arkuszach rozkładamy masę orzechową i wygładzamy. Pozostałe arkusze również smarujemy masłem, układamy jeden na drugim i umieszczamy na masie orzechowej, lekko przyciskamy.
3.PIECZEMY BAKLAWĘ:
Za pomocą ostrego noża baklawę tniemy w romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut, aż będzie chrupiąca.
4.PRZYGOTOWUJEMY SYROP:
Cukier, sok z cytryny i wodę zagotowujemy, a następnie redukujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Baklawę wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącą polewamy syropem. Posypujemy posiekanymi pistacjami i studzimy.
Baklawa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Orzechy i migdały siekamy (nie za drobno) i mieszamy. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając, dosypujemy cukier. Dodajemy wodę różaną i mieszankę orzechów włoskich i migdałów. Wszystko razem mieszamy.

2

UKŁADAMY CIASTO

Roztapiamy masło i smarujemy nim 5 arkuszy ciasta. Układamy jeden na drugim w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na arkuszach rozkładamy masę orzechową i wygładzamy. Pozostałe arkusze również smarujemy masłem, układamy jeden na drugim i umieszczamy na masie orzechowej, lekko przyciskamy.

3

PIECZEMY BAKLAWĘ

Za pomocą ostrego noża baklawę tniemy w romby. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut, aż będzie chrupiąca.

4

PRZYGOTOWUJEMY SYROP

Cukier, sok z cytryny i wodę zagotowujemy, a następnie redukujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Baklawę wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącą polewamy syropem. Posypujemy posiekanymi pistacjami i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3255 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

325,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

37,9 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Baklawa - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl