Buraczki z chili • przepis • składniki • przygotowanie
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYPEŁNIAMY SŁOIK
Wystudzone buraki obieramy i kroimy w ćwiartki. W słoikach układamy ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi.
ZALEWAMY I PASTERYZUJEMY BURAKI
Następnie zalewamy buraki przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
765,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
76,6 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
14,6 g
Błonnik
3,4 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
Sycąca zupa z kawałkami kolorowych warzyw pokrojonych w kostkę, ciecierzycą oraz dodatkiem białego wytrawnego wina.

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

Halibut na parze z sosem paprykowym
Delikatny i niezwykle smaczny obiad. Tę pyszną rybę z makaronem z cukinii i sosem paprykowym, dzięki urządzeniu Monsieur Cuisine przygotujesz już w 25 minut. Koniecznie spróbuj!

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Śląskie pieczonki z kociołka
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

Sernikowe brownie w słoiku
Połączenie brownie i sernika? Jak najbardziej! W dodatku dzięki przygotowaniu na parze, w słoikach, ciasto to można przechowywać nawet kilka tygodni.