createyourhealth.pl

Calzone • przepis • składniki • przygotowanie

Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!

Calzone

Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka włoska typ 00 - 500 g
woda - 300 ml
drożdże suszone - 7 g
mozzarella - 100 g
passata pomidorowa - 150 g
kiełbasa salami - 80 g
ser ricotta - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 10 ml
sól - 2,5 g
pieprz czarny - 1 g
oregano suszone - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do dużej miski wsyp sól, drożdże (wybierz te suche) i mąkę, a następnie dodaj wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) i zacznij wyrabiać. Proces powinien trwać ok. 5 minut.
2.DODAJEMY OLIWĘ:
Gdy ciasto zacznie robić się bardziej elastyczne i gładkie, dodaj oliwę z oliwek. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut, a potem odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5 godziny.
3.DODAJEMY SKŁADNIKI:
Do małej miseczki dodaj ricottę. Na desce pokrój mozzarellę w drobną kostkę i także dodaj ją do miseczki. Dodaj także oliwę i salami. Wymieszaj.
4.DODAJEMY PASSATĘ:
Do miseczki wlej passatę i przypraw ją. Czosnek obierz i  przeciśnij przez praskę prosto do miseczki. Całość wymieszaj i odłóż na bok.
5.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 20 cm (możesz pomóc sobie nożem).
6.NADZIEWAMY CIASTO:
W środku każdego okręgu ułóż porcję nadzienia, pozostawiając wolne brzegi. Na każdym placku powinno znaleźć się ok. 95 g nadzienia.
7.FORMUJEMY CALZONE:
Złóż okrąg na pół, tak aby utworzyć kształt półksiężyca. Zalep także brzegi, by nadzienie nie wypłynęło ze środka.
8.PIECZEMY CALZONE:
Umieść po 2 calzone na blaszce lub kamieniu i wsadź do pieca. Calzone powinno piec się przez 15 minut. Powtórz czynność z drugą partią calzone.
9.SERWUJEMY CALZONE:
Przełóż porcje na talerze i podaj bliskim z dodatkiem oliwy z oliwek lub ulubionego sosu.
Calzone

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do dużej miski wsyp sól, drożdże (wybierz te suche) i mąkę, a następnie dodaj wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) i zacznij wyrabiać. Proces powinien trwać ok. 5 minut.

2

DODAJEMY OLIWĘ

Gdy ciasto zacznie robić się bardziej elastyczne i gładkie, dodaj oliwę z oliwek. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut, a potem odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5 godziny.

3

DODAJEMY SKŁADNIKI

Do małej miseczki dodaj ricottę. Na desce pokrój mozzarellę w drobną kostkę i także dodaj ją do miseczki. Dodaj także oliwę i salami. Wymieszaj.

4

DODAJEMY PASSATĘ

Do miseczki wlej passatę i przypraw ją. Czosnek obierz i  przeciśnij przez praskę prosto do miseczki. Całość wymieszaj i odłóż na bok.

5

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 20 cm (możesz pomóc sobie nożem).

6

NADZIEWAMY CIASTO

W środku każdego okręgu ułóż porcję nadzienia, pozostawiając wolne brzegi. Na każdym placku powinno znaleźć się ok. 95 g nadzienia.

7

FORMUJEMY CALZONE

Złóż okrąg na pół, tak aby utworzyć kształt półksiężyca. Zalep także brzegi, by nadzienie nie wypłynęło ze środka.

8

PIECZEMY CALZONE

Umieść po 2 calzone na blaszce lub kamieniu i wsadź do pieca. Calzone powinno piec się przez 15 minut. Powtórz czynność z drugą partią calzone.

9

SERWUJEMY CALZONE

Przełóż porcje na talerze i podaj bliskim z dodatkiem oliwy z oliwek lub ulubionego sosu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2841,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

710,5 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

99,8 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy