createyourhealth.pl

Chleb brioche z musem figowym • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Chleb brioche z musem figowym

Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 3 łyżki
wanilia - 3 g
masło - 125 g
mąka pszenna typ 450 - 550 g
mleko - 100 ml
mus figowy - 150 g
drożdże świeże - 25 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże ucieramy z cukrem, aż staną się płynne, i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem. Niewielką część mąki mieszamy z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy nasionka laski wanilii. Całość przekładamy do misy miksera i wyrabiamy ciasto na małych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka i żółtko. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło. Czystą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
3.PIECZEMY CHLEBEK:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i zagniatamy. ¾ ciasta wykładamy na dno formy wysmarowanej masłem. Delikatnie nacinamy wierzch wzdłuż. Z reszty ciasta formujemy kulki i układamy na linii nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Chleb brioche z musem figowym

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże ucieramy z cukrem, aż staną się płynne, i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem. Niewielką część mąki mieszamy z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy nasionka laski wanilii. Całość przekładamy do misy miksera i wyrabiamy ciasto na małych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka i żółtko. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło. Czystą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

3

PIECZEMY CHLEBEK

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i zagniatamy. ¾ ciasta wykładamy na dno formy wysmarowanej masłem. Delikatnie nacinamy wierzch wzdłuż. Z reszty ciasta formujemy kulki i układamy na linii nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3756,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

268,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

37,2 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy