createyourhealth.pl

Chlebek z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?

Chlebek z awokado

Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
czekolada gorzka - 100 g
kakao - 40 g
migdały mielone - 220 g
olej kokosowy - 3 łyżki
orzech pekan - 120 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mleczko kokosowe - 2,5 łyżki
syrop klonowy - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY AWOKADO Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI:
Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
2.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misce łączymy mielone migdały, kakao, sól, sodę. Orzechy pekan siekamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. Suche składniki mieszamy dokładnie.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
Następnie do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę. Całość mieszamy do połączenia składników.
4.PIECZEMY CHLEBEK:
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy resztką posiekanej czekolady. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Chlebek z awokado

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY AWOKADO Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI

Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.

2

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce łączymy mielone migdały, kakao, sól, sodę. Orzechy pekan siekamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. Suche składniki mieszamy dokładnie.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Następnie do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę. Całość mieszamy do połączenia składników.

4

PIECZEMY CHLEBEK

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy resztką posiekanej czekolady. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3926 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

785,2 kcal

🥑

Tłuszcz

68,5 g

🌾

Węglowodany

48 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy