createyourhealth.pl

Chlebki warzywne w trzech kolorach • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!

Chlebki warzywne w trzech kolorach

Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
Szpinak Baby - 50 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
burak - 2 szt.
chili mielone - 1 szczypta
curry - 1 łyżeczka
kalafior - 1 szt.
marchew - 1 szt.
mąka z ciecierzycy - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
siemię lniane, całe - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 12 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZDRABNIACZ MŁYNEK:
blachę do pieczenia papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół tarkę o drobnych oczkach ZIELONY CHLEBEK Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.
2.WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY:
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
3.SIEMIĘ LNIANE MIELEMY:
w młynku i łączymy z wodą.
4.DODAJEMY DO MIESZANKI:
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
5.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
formujemy kulę. CIASTO POWINNO BYĆ: wilgotne.
6.PRZEKŁADAMY JE NA:
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
7.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
8.
STUDZIMY CHLEBEK.
9.PRZEKŁADAMY DO GÓRY:
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
10.KROIMY W KROMKI:
i przechowujemy w lodówce.
11.CZERWONY CHLEBEK RÓŻYCZKI:
kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu. MIKSUJEMY.
12.WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY:
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
13.SIEMIĘ LNIANE MIELEMY:
w młynku i łączymy z wodą.
14.DODAJEMY DO MIESZANKI:
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
15.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
formujemy kulę.
16.CIASTO BĘDZIE MOKRE,:
lecz podczas pieczenia woda odparuje.
17.PRZEKŁADAMY JE NA:
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
18.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
19.
STUDZIMY CHLEBEK.
20.PRZEKŁADAMY DO GÓRY:
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
21.KROIMY W KROMKI:
i przechowujemy w lodówce.
22.ŻÓŁTY CHLEBEK RÓŻYCZKI:
kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.
23.WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY:
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
24.SIEMIĘ LNIANE MIELEMY:
w młynku i łączymy z wodą.
25.DODAJEMY DO MIESZANKI:
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
26.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
formujemy kulę.
27.CIASTO BĘDZIE MOKRE,:
lecz podczas pieczenia woda odparuje.
28.PRZEKŁADAMY JE NA:
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
29.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
30.
STUDZIMY CHLEBEK.
31.PRZEKŁADAMY DO GÓRY:
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
32.KROIMY W KROMKI:
i przechowujemy w lodówce.
Chlebki warzywne w trzech kolorach

Czas przygotowania

105 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZDRABNIACZ MŁYNEK

blachę do pieczenia papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół tarkę o drobnych oczkach ZIELONY CHLEBEK Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.

2

WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY

przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.

3

SIEMIĘ LNIANE MIELEMY

w młynku i łączymy z wodą.

4

DODAJEMY DO MIESZANKI

wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

formujemy kulę. CIASTO POWINNO BYĆ: wilgotne.

6

PRZEKŁADAMY JE NA

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.

7

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.

8

STUDZIMY CHLEBEK.

9

PRZEKŁADAMY DO GÓRY

spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.

10

KROIMY W KROMKI

i przechowujemy w lodówce.

11

CZERWONY CHLEBEK RÓŻYCZKI

kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu. MIKSUJEMY.

12

WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY

przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.

13

SIEMIĘ LNIANE MIELEMY

w młynku i łączymy z wodą.

14

DODAJEMY DO MIESZANKI

wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

15

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

formujemy kulę.

16

CIASTO BĘDZIE MOKRE,

lecz podczas pieczenia woda odparuje.

17

PRZEKŁADAMY JE NA

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.

18

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.

19

STUDZIMY CHLEBEK.

20

PRZEKŁADAMY DO GÓRY

spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.

21

KROIMY W KROMKI

i przechowujemy w lodówce.

22

ŻÓŁTY CHLEBEK RÓŻYCZKI

kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.

23

WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY

przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.

24

SIEMIĘ LNIANE MIELEMY

w młynku i łączymy z wodą.

25

DODAJEMY DO MIESZANKI

wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

26

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

formujemy kulę.

27

CIASTO BĘDZIE MOKRE,

lecz podczas pieczenia woda odparuje.

28

PRZEKŁADAMY JE NA

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.

29

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.

30

STUDZIMY CHLEBEK.

31

PRZEKŁADAMY DO GÓRY

spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.

32

KROIMY W KROMKI

i przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2662,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2662,0 kcal

🥑

Tłuszcz

78,5 g

🌾

Węglowodany

371,5 g

🥬

Błonnik

148,4 g

💪

Białko

148,4 g

Podobne przepisy