createyourhealth.pl

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym

Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 300 ml
mąka pszenna - 100 g
mąka żytnia - 150 g
sezam biały - 85 g
nasiona słonecznika - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
płatki owsiane - 50 g
siemię lniane, całe - 120 g
sól - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
W dużej misce łączymy oba rodzaje mąki, płatki owsiane i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Doprawiamy solą. Mieszamy.
2.DODAJEMY WODĘ:
Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 20 minut. Gdy ciasto napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie, zagęszczamy je mąką.
3.PIECZEMY CHLEBKI:
Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.
Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W dużej misce łączymy oba rodzaje mąki, płatki owsiane i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Doprawiamy solą. Mieszamy.

2

DODAJEMY WODĘ

Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 20 minut. Gdy ciasto napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie, zagęszczamy je mąką.

3

PIECZEMY CHLEBKI

Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2825,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

235,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,2 g

🌾

Węglowodany

24,7 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl