Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do 200 stopni.
Z CAŁEJ GŁÓWKI
czosnku odcinamy czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny, i zdejmujemy część wierzchnich łupinek (główka czosnku powinna pozostać w całości).
CZOSNEK SKRAPIAMY OLIWĄ
z oliwek, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony, ale nie powinien się przypalić.
CZOSNEK STUDZIMY.
W MIĘDZYCZASIE ZIEMNIAKI
obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
ZALEWAMY WODĄ, SOLIMY
i gotujemy do miękkości.
ZIEMNIAKI ODCEDZAMY I
odstawiamy na 15 minut, aż odparują.
UPIECZONY CZOSNEK DZIELIMY
na ząbki i wyciskamy ich zawartość (czosnek powinien mieć konsystencję pasty, która bardzo łatwo wychodzić będzie z łupinek). W RONDELKU PODGRZEWAMY: mleko.
TŁUCZKIEM ROZGNIATAMY ZIEMNIAKI
i stopniowo dodajemy mleko.
NASTĘPNIE DO ZIEMNIAKÓW
dodajemy pastę czosnkową, chrzan i śmietankę.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
ZIEMNIAKI NAKŁADAMY NA
półmisek i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
738 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
184,5 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
25,9 g
Błonnik
4,3 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie kiełbaski z sałatką
Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta
Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.