createyourhealth.pl

Ciasto bananowe – szybki przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!

Ciasto bananowe – szybki przepis

Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 215 g
czekolada deserowa - 100 g
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
mąka pszenna - 400 g
proszek do pieczenia - 8 g
soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
sól - 3 g
banan - 4 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 360 g
mus jabłkowy - 165 ml
olej rzepakowy - 40 g
cukier trzcinowy - 1 szczypta
migdały płatki - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z posiekaną czekoladą. Dodajemy pozostałe suche składniki ciasta. Mieszamy.
2.MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy w osobnej misce i dokładnie miksujemy za pomocą blendera lub miksera, aż się połączą.
3.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI Z SUCHYMI:
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki.
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałów i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Ciasto bananowe – szybki przepis

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z posiekaną czekoladą. Dodajemy pozostałe suche składniki ciasta. Mieszamy.

2

MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy w osobnej misce i dokładnie miksujemy za pomocą blendera lub miksera, aż się połączą.

3

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI Z SUCHYMI

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki.

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałów i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4380 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

438,0 kcal

🥑

Tłuszcz

10,2 g

🌾

Węglowodany

78,2 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy

Ciasto bananowe – szybki przepis - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl