createyourhealth.pl

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową

Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
cukier trzcinowy - 5 łyżek
czekolada deserowa - 50 g
kakao - 1 łyżka
mięta świeża - 2 g
śmietana 30% - 500 ml
pomarańcza - 2 szt.
cukier - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4 FOREMKI:
o średnicy 11 cm Crème brûlée Zagotowujemy śmietankę z połową ilości cukru i kakao.
2.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
3.
LEKKO STUDZIMY.
4.ŻÓŁTKA MIESZAMY Z:
pozostałą ilością cukru i stopniowo (ciągle mieszając), dodajemy do nich przestudzoną śmietankę (nie napowietrzamy masy).
5.MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ:
sitko i wlewamy do foremek.
6.FOREMKI UKŁADAMY NA:
blaszce z wodą (kokilki mają być zanurzone maksymalnie do połowy wysokości) i pieczemy około 50 minut w temp. 110°C.
7.STUDZIMY I CHŁODZIMY:
w lodówce 3 godziny.
8.KONFITURA POMARAŃCZOWA ŚCIERAMY:
skórkę z pomarańczy, wycinamy miąższ (filety) i przekładamy wszystko na patelnie.
9.DODAJEMY CUKIER, SMAŻYMY:
do uzyskania konsystencji konfitury. STUDZIMY.
10.SCHŁODZONY KREM POSYPUJEMY:
cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem (karmelizujemy cukier).
11.NA WIERZCH NAKŁADAMY:
niewielką ilość konfitury z pomarańczy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4 FOREMKI

o średnicy 11 cm Crème brûlée Zagotowujemy śmietankę z połową ilości cukru i kakao.

2

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

3

LEKKO STUDZIMY.

4

ŻÓŁTKA MIESZAMY Z

pozostałą ilością cukru i stopniowo (ciągle mieszając), dodajemy do nich przestudzoną śmietankę (nie napowietrzamy masy).

5

MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ

sitko i wlewamy do foremek.

6

FOREMKI UKŁADAMY NA

blaszce z wodą (kokilki mają być zanurzone maksymalnie do połowy wysokości) i pieczemy około 50 minut w temp. 110°C.

7

STUDZIMY I CHŁODZIMY

w lodówce 3 godziny.

8

KONFITURA POMARAŃCZOWA ŚCIERAMY

skórkę z pomarańczy, wycinamy miąższ (filety) i przekładamy wszystko na patelnie.

9

DODAJEMY CUKIER, SMAŻYMY

do uzyskania konsystencji konfitury. STUDZIMY.

10

SCHŁODZONY KREM POSYPUJEMY

cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem (karmelizujemy cukier).

11

NA WIERZCH NAKŁADAMY

niewielką ilość konfitury z pomarańczy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2634,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

658,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,6 g

🌾

Węglowodany

71,5 g

🥬

Błonnik

13,8 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy