Deser Ladies • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO MISKI
wlewamy jogurt, dodajemy 2 łyżki cukru pudru.
MIESZAMY ZA POMOCĄ
trzepaczki.
JOGURT PRZELEWAMY DO
syfonu w celu spienienia go.
NABIJAMY DWA NABOJE
i odstawiamy na 1-1,5 godziny do lodówki (możemy też spienić jogurt za pomocą rózgi i odstawić go do lodówki na taki sam czas).
CIASTECZKA Z MASY
cygaretkowej Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy białko, mieszamy, dodajemy mąkę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY AŻ
do uzyskania gładkiej masy.
BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
do pieczenia, za pomocą łopatki kładziemy bardzo cienkie paski z masy cygaretkowej.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nastawionym na 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 5-7 minut (aż do uzyskania złotego koloru).
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
do wystudzenia.
NA DNO PUCHARKÓW
wsypujemy musli, dodajemy świeże owoce.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY SCHŁODZONYM
jogurtem.
DESER DEKORUJEMY CIASTECZKIEM
z masy cygaretkowej oraz truskawkami i malinami .
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1109,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
277,4 kcal
Tłuszcz
8,6 g
Węglowodany
43,1 g
Błonnik
10,1 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dwa sposoby na ciasto milionera
Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minestrone – zupa z makaronem
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!