createyourhealth.pl

Dżem, konfitura i galaretka owocowa • przepis • składniki • przygotowanie

Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Dżem, konfitura i galaretka owocowa

Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności

Składniki

brzoskwinia - 1,5 kg
sok z cytryny - 25 ml
wanilia - 6 g
cukier - 300 g
malina - 0,5 kg
porzeczka - 1 kg
woda - 200 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 400 ml
śliwka - 1,3 kg
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ZAKRĘCANE SŁOICZKI:
tarkę o drobnych oczkach ręczną wyciskarkę do cytrusów blender Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. CO JAKIŚ CZAS: mieszamy.
2.DODAJEMY CUKIER,:
mieszamy.
3.POD KONIEC GOTOWANIA:
zmniejszamy ogień.
4.GDY KONFITURA ODPARUJE:
i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków.
5.
SŁOICZKI ZAKRĘCAMY.
6.DŻEM ŚLIWKOWY UMYTE:
śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
7.DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ:
z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. ZAGOTOWUJEMY.
8.DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY:
i gotujemy jeszcze przez chwilę.
9.POD KONIEC GOTOWANIA:
zmniejszamy ogień.
10.GOTOWY, GORĄCY DŻEM:
przekładamy do słoiczków.
11.GALARETKA BRZOSKWINIOWA Z:
wanilią Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
12.MIESZAMY I GOTUJEMY:
na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
13.DODAJEMY NASIONKA LASKI:
wanilii oraz laskę wanilii.
14.BRZOSKWINIE GOTUJEMY, AŻ:
całkowicie zmiękną.
15.DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY,:
zagotowujemy. LASKĘ WANILII WYJMUJEMY: z garnka. DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY: z cytryny.
16.BRZOSKWINIE BLENDUJEMY NA:
jednolitą masę.
17.GOTOWĄ, WCIĄŻ GORĄCĄ:
galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.
Dżem, konfitura i galaretka owocowa

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ZAKRĘCANE SŁOICZKI

tarkę o drobnych oczkach ręczną wyciskarkę do cytrusów blender Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. CO JAKIŚ CZAS: mieszamy.

2

DODAJEMY CUKIER,

mieszamy.

3

POD KONIEC GOTOWANIA

zmniejszamy ogień.

4

GDY KONFITURA ODPARUJE

i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków.

5

SŁOICZKI ZAKRĘCAMY.

6

DŻEM ŚLIWKOWY UMYTE

śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.

7

DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ

z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. ZAGOTOWUJEMY.

8

DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY

i gotujemy jeszcze przez chwilę.

9

POD KONIEC GOTOWANIA

zmniejszamy ogień.

10

GOTOWY, GORĄCY DŻEM

przekładamy do słoiczków.

11

GALARETKA BRZOSKWINIOWA Z

wanilią Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.

12

MIESZAMY I GOTUJEMY

na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.

13

DODAJEMY NASIONKA LASKI

wanilii oraz laskę wanilii.

14

BRZOSKWINIE GOTUJEMY, AŻ

całkowicie zmiękną.

15

DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY,

zagotowujemy. LASKĘ WANILII WYJMUJEMY: z garnka. DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY: z cytryny.

16

BRZOSKWINIE BLENDUJEMY NA

jednolitą masę.

17

GOTOWĄ, WCIĄŻ GORĄCĄ

galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5306 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

265,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

66 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

0,1 g

Podobne przepisy