Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK
Szpinak gotujemy na parze lub blanszujemy. Studzimy go i drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Płatki owsiane, serek wiejski, jajka i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę w dużej misce. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i łączymy z drobno posiekanym szpinakiem.
PIECZEMY GOFRY
Gofrownicę rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do gofrownicy za pomocą chochli. Gofry pieczemy, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Upieczone gofry przechowujemy w cieple.
SMAŻYMY JAJKA
Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka ostrożnie wbijamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż się zetną, a żółtka nadal pozostaną płynne. Pod koniec smażenia doprawiamy je solą i pieprzem według uznania.
PODAJEMY GOFRY
Gofry przekładamy na talerze i na każdym z nich układamy jajko sadzone. Następnie gofry dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i ulubionymi świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1911,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
477,9 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
3,5 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Kanapka z gofrów
Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!