createyourhealth.pl

Gofry z jogurtem i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Gofry z jogurtem i truskawkami

Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 350 g
mleko - 460 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 25 ml
syrop klonowy - 2 łyżki
truskawka - 500 g
woda - 200 ml
jogurt grecki - 400 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
mięta świeża - 12,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.
2.UBIJAMY BIAŁKA JAJ:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.
3.PIECZEMY GOFRY:
Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.
4.PRZYGOTOWUJEMY FRUŻELINĘ TRUSKAWKOWĄ:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i przekładamy do rondelka. Dodajemy syrop klonowy, sok wyciśnięty z cytryny i 150 ml wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 5-10 minut.
5.PODAJEMY GOFRY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ:
Na przestudzone gofry wykładamy porcję jogurtu greckiego i wystudzonej frużeliny truskawkowej. Na wierzchu układamy listki świeżej mięty.
Gofry z jogurtem i truskawkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.

2

UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.

3

PIECZEMY GOFRY

Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.

4

PRZYGOTOWUJEMY FRUŻELINĘ TRUSKAWKOWĄ

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i przekładamy do rondelka. Dodajemy syrop klonowy, sok wyciśnięty z cytryny i 150 ml wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 5-10 minut.

5

PODAJEMY GOFRY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ

Na przestudzone gofry wykładamy porcję jogurtu greckiego i wystudzonej frużeliny truskawkowej. Na wierzchu układamy listki świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3211,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

267,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

9,0 g

💪

Białko

9,0 g

Podobne przepisy