createyourhealth.pl

Jajka na miękko • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka to jedne z podstawowych składników kulinarnych — ich wartość jest właściwie niepodważalna. Jajka można dodawać do potraw i wypieków jako środek spulchniający, ale równie często podaje się je jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Jednym z tych najpopularniejszych jest przepis na jajka na miękko.

Jajka na miękko

Jajka to jedne z podstawowych składników kulinarnych — ich wartość jest właściwie niepodważalna. Jajka można dodawać do potraw i wypieków jako środek spulchniający, ale równie często podaje się je jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Jednym z tych najpopularniejszych jest przepis na jajka na miękko.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
woda - 250 ml
ocet - 10 ml
sól - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WODĘ:
Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją. Pod koniec gotowania dodaj sól oraz ocet. Jeśli nie wyjąłeś jajek wcześniej, włóż je teraz do miski i polewaj przez 1-2 minuty ciepłą wodą prosto z kranu, by nieco je ogrzać.
2.DODAJEMY JAJKA:
Gdy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do wody po jednym jajku.
3.GOTUJEMY JAJKA:
Gotuj jajka przez 4,5 minuty, uzyskasz wtedy płynne żółtko i ścięte białko. Ustaw sobie kuchenny minutnik bądź stoper w telefonie, aby idealnie odmierzyć czas.
4.CHŁODZIMY JAJKA:
Po upłynięciu wyznaczonego czasu od razu wylej gorącą wodę i zalej jajka chłodną wodą, by zakończyć proces ich gotowania. Pozostaw jajka w wodzie na jakieś 3-4 minuty.
5.OBIERAMY JAJKA:
Lekko przestudzone (ale wciąż ciepłe) jajka starannie obierz. Podawaj w specjalnych kieliszkach do jajek, posypane solą oraz z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem.
Jajka na miękko

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WODĘ

Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją. Pod koniec gotowania dodaj sól oraz ocet. Jeśli nie wyjąłeś jajek wcześniej, włóż je teraz do miski i polewaj przez 1-2 minuty ciepłą wodą prosto z kranu, by nieco je ogrzać.

2

DODAJEMY JAJKA

Gdy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do wody po jednym jajku.

3

GOTUJEMY JAJKA

Gotuj jajka przez 4,5 minuty, uzyskasz wtedy płynne żółtko i ścięte białko. Ustaw sobie kuchenny minutnik bądź stoper w telefonie, aby idealnie odmierzyć czas.

4

CHŁODZIMY JAJKA

Po upłynięciu wyznaczonego czasu od razu wylej gorącą wodę i zalej jajka chłodną wodą, by zakończyć proces ich gotowania. Pozostaw jajka w wodzie na jakieś 3-4 minuty.

5

OBIERAMY JAJKA

Lekko przestudzone (ale wciąż ciepłe) jajka starannie obierz. Podawaj w specjalnych kieliszkach do jajek, posypane solą oraz z pajdą świeżego chleba posmarowanego masłem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

305 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

76,2 kcal

🥑

Tłuszcz

5 g

🌾

Węglowodany

0,4 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy