createyourhealth.pl

Kanapka z kurczakiem Buffalo • przepis • składniki • przygotowanie

Idealna na lunch kanapka w amerykańskim stylu. Niezwykle aromatyczna i pełna smaku stanie się twoim ulubionym daniem.

Kanapka z kurczakiem Buffalo

Idealna na lunch kanapka w amerykańskim stylu. Niezwykle aromatyczna i pełna smaku stanie się twoim ulubionym daniem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser Blue Rival Pilos - 50 g
majonez - 50 g
śmietana 12% - 60 g
sok z cytryny - 25 ml
cebula - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
sól -
pieprz czarny -
kurczak filety z piersi - 400 g
pieprz czarny, mielony - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
kumin - 0,5 łyżeczki
sos Buffalo - 80 g
ser mimolette - 6 plastrów
bagietka - 1 szt.
szczypiorek - 1 łyżka
olej -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki na sos i blendujemy na gładką masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w piórka, a paprykę i kurczaka w paski. Na patelni przez około 3-4 minuty podsmażamy cebulę z papryką na oleju aż lekko zmiękną. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, całość przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Na tą samą patelnię wlewamy olej i wrzucamy kurczaka, doprawiamy go solą, pieprzem, wędzoną papryką, czosnkiem i kminem rzymskim. Smażymy go aż się zarumieni, dorzucamy go do warzyw i mieszamy.
4.ZAPIEKAMY FARSZ:
Połowę farszu umieszczamy z powrotem na patelni, wlewamy połowę sosu Buffalo i chwilę podgrzewamy. Na patelni ze składników formujemy prostokąt, układamy 3 plastry sera mimolette i przykrywamy pokrywką.
5.SKŁADAMY BAGIETKĘ:
Bagietkę kroimy na dwie części, odkrajamy koncówkę i nacinamy ją wzdłuż na pół. Układamy kurczaka, polewamy go sosem blue cheese, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i składamy kanapkę. To samo powtarzamy z drugą częścią bagietki.
Kanapka z kurczakiem Buffalo

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki na sos i blendujemy na gładką masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę kroimy w piórka, a paprykę i kurczaka w paski. Na patelni przez około 3-4 minuty podsmażamy cebulę z papryką na oleju aż lekko zmiękną. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, całość przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Na tą samą patelnię wlewamy olej i wrzucamy kurczaka, doprawiamy go solą, pieprzem, wędzoną papryką, czosnkiem i kminem rzymskim. Smażymy go aż się zarumieni, dorzucamy go do warzyw i mieszamy.

4

ZAPIEKAMY FARSZ

Połowę farszu umieszczamy z powrotem na patelni, wlewamy połowę sosu Buffalo i chwilę podgrzewamy. Na patelni ze składników formujemy prostokąt, układamy 3 plastry sera mimolette i przykrywamy pokrywką.

5

SKŁADAMY BAGIETKĘ

Bagietkę kroimy na dwie części, odkrajamy koncówkę i nacinamy ją wzdłuż na pół. Układamy kurczaka, polewamy go sosem blue cheese, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i składamy kanapkę. To samo powtarzamy z drugą częścią bagietki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1889,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

944,8 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

57,6 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

57,9 g

Podobne przepisy