createyourhealth.pl

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami

Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka paryska - 0,5 szt.
jajko - 1 szt.
szparagi zielone - 350 g
awokado - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 5 szt.
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY JAJKO W CHMURCE:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie w białku robimy wgłębienie, w które przekładamy żółtko. Tak przygotowane jajko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 7 minut, aż białko się zarumieni.
2.GOTUJEMY SZPARAGI:
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Następnie odcinamy twardą część szparagów i zanurzamy je we wrzątku, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy przez ok. 5-10 minut, aż szparagi będą wystarczająco miękkie.
3.PRZYGOTOWUJEMY AWOKADO:
Miąższ awokado przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.PODAJEMY KANAPKĘ:
Połówkę bułki paryskiej smarujemy awokado i układamy na niej szparagi. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i układamy na szparagach. Na tak przygotowaną bułkę kładziemy jajko w chmurce. Bułkę jemy od razu, aby awokado nie ściemniało.
Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY JAJKO W CHMURCE

Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie w białku robimy wgłębienie, w które przekładamy żółtko. Tak przygotowane jajko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 7 minut, aż białko się zarumieni.

2

GOTUJEMY SZPARAGI

W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Następnie odcinamy twardą część szparagów i zanurzamy je we wrzątku, tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy przez ok. 5-10 minut, aż szparagi będą wystarczająco miękkie.

3

PRZYGOTOWUJEMY AWOKADO

Miąższ awokado przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

PODAJEMY KANAPKĘ

Połówkę bułki paryskiej smarujemy awokado i układamy na niej szparagi. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i układamy na szparagach. Na tak przygotowaną bułkę kładziemy jajko w chmurce. Bułkę jemy od razu, aby awokado nie ściemniało.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

800,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

800,3 kcal

🥑

Tłuszcz

36,2 g

🌾

Węglowodany

97,9 g

🥬

Błonnik

24,2 g

💪

Białko

29,9 g

Podobne przepisy

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl