createyourhealth.pl

Kanapki z humusem i fasolkami edamame • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Kanapki z humusem i fasolkami edamame

Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

Fasola edamame, mrożona - 100 g
hummus - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 4 łyżki
chleb razowy - 120 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY FASOLKĘ EDAMAME:
Fasolkę gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku, przelewamy lodowatą wodą, a następnie wyjmujemy fasolki ze strąków.
2.PODPIEKAMY PIECZYWO:
Kromki razowego pieczywa skrapiamy oliwą i podpiekamy z obu stron w opiekaczu lub na suchej patelni. Odkładamy do wystudzenia.
3.PODAJEMY KANAPKI:
Każdą kromkę smarujemy humusem. Na warstwę humusu wykładamy ugotowane fasolki edamame.Kanapki skrapiamy z wierzchu oliwą. Oprószamy solą, pieprzem oraz skórką otartą z cytryny.
Kanapki z humusem i fasolkami edamame

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY FASOLKĘ EDAMAME

Fasolkę gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku, przelewamy lodowatą wodą, a następnie wyjmujemy fasolki ze strąków.

2

PODPIEKAMY PIECZYWO

Kromki razowego pieczywa skrapiamy oliwą i podpiekamy z obu stron w opiekaczu lub na suchej patelni. Odkładamy do wystudzenia.

3

PODAJEMY KANAPKI

Każdą kromkę smarujemy humusem. Na warstwę humusu wykładamy ugotowane fasolki edamame.Kanapki skrapiamy z wierzchu oliwą. Oprószamy solą, pieprzem oraz skórką otartą z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1017,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

508,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,7 g

🌾

Węglowodany

40 g

🥬

Błonnik

14,7 g

💪

Białko

14,7 g

Podobne przepisy