createyourhealth.pl

Katsudon • przepis • składniki • przygotowanie

Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.

Katsudon

Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

japońskie suszone wodorosty - 20 g
marchew - 2 szt.
imbir marynowany różowy - 50 g
kolendra świeża - 1 garść
schab bez kości - 400 g
pasta miso, łagodna - 50 g
mąka pszenna - 50 g
jajko - 2 szt.
panierka panko - 100 g
makaron udon - 200 g
sos yakitori - 50 g
limonka - 1 szt.
olej -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
Wodorosty wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Marchew kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Imbir również siekamy w cienkie paseczki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Wodorosty odsączamy z wody ręcznie i przekładamy do miski. Dodajemy marchew, imbir i kolendrę. Wlewamy odrobinę zalewy ze słoika z marynowanym imbirem oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i odstawiamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SCHAB W PANKO:
Schab kroimy na grube plastry. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy z obu stron. Pastę miso rozprowadzamy na talerzu i nacieramy nią plastry schabu z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju.
4.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Z patelni odlewamy większą część tłuszczu, do pozostałego dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Dolewamy sos yakitori, sok z połowy limonki i dodajemy odrobinę startej z niej skórki. Następnie wsypujemy posiekaną kolendrę.
6.PODAJEMY DANIE:
Makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy, następnie nakładamy do miski. Na makaronie układamy pokrojony kotlet, a na nim sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.
Katsudon

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

Wodorosty wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Marchew kroimy w plastry, a następnie w cienkie paseczki. Imbir również siekamy w cienkie paseczki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Wodorosty odsączamy z wody ręcznie i przekładamy do miski. Dodajemy marchew, imbir i kolendrę. Wlewamy odrobinę zalewy ze słoika z marynowanym imbirem oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i odstawiamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SCHAB W PANKO

Schab kroimy na grube plastry. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy z obu stron. Pastę miso rozprowadzamy na talerzu i nacieramy nią plastry schabu z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju.

4

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Z patelni odlewamy większą część tłuszczu, do pozostałego dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Dolewamy sos yakitori, sok z połowy limonki i dodajemy odrobinę startej z niej skórki. Następnie wsypujemy posiekaną kolendrę.

6

PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy, następnie nakładamy do miski. Na makaronie układamy pokrojony kotlet, a na nim sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1816,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

908,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

120,8 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

73,6 g

Podobne przepisy

Katsudon - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl