Kotleciki jagnięce • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Cukinię tniemy nożykiem do julienne. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy przygotowane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem.
MARYNUJEMY MIĘSO
Łączymy składniki marynaty i zanurzamy w niej kotleciki na minimum 2 godziny.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotleciki ok. 3 minut z każdej strony, podlewając je marynatą. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 2 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4729,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,2 kcal
Tłuszcz
64 g
Węglowodany
9,1 g
Błonnik
37,2 g
Białko
37,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!

Wegańskie kiełbaski z sałatką
Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!

Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad z fasolką szparagową? Wypróbuj przepis Karola na kruchą letnią tartę z sezonowymi warzywami i boczkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!