Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASŁO CYTRYNOWO-ROZMARYNOWE POSIEKANE
drobno igły rozmarynu mieszamy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i siekamy całość.
PRZEKŁADAMY DO MISECZKI
z masłem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
KURCZAK Z UMYTEGO
i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.
PRZY POMOCY RĄCZKI
od łyżki lub widelca oddzielamy skórę od mięsa kurczaka.
W POWSTAŁEJ PRZESTRZENI
umieszczamy masło rozmarynowe i smarujemy nim całą powierzchnię mięsa.
KURCZAKA PRZYPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem z zewnątrz oraz od środka.
SKÓRĘ NACIERAMY CYTRYNĄ
(miąższem).
KURCZAKA NADZIEWAMY ROZGNIECIONYM
czosnkiem, kilkoma gałązkami rozmarynu i sznurujemy, kolejno: nóżki, udka, krzyżujemy nić na pleckach i wiążemy supeł przytrzymujący skórkę szyjki.
KURCZAKA UKŁADAMY NA
kracie piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.
PO TYM CZASIE
umieszczamy na spodzie piekarnika blachę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kurczaka 2 godziny 20 minut.
NA KONIEC ZWIĘKSZAMY
temperaturę do 180°C i dopiekamy mięso przez 10 minut.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA -
dauphinois Śmietanę mieszamy z pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
FORMĘ DO ZAPIEKANKI
nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy masłem.
DNO NACZYNIA WYKŁADAMY
1/3 ziemniaków pokrojonych w talarki o grubości ok. 5 MM I: polewamy je śmietaną.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY, UKŁADAJĄC
trzy warstwy zapiekanki.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
180°C i pieczemy zapiekankę około 50 minut.
MARCHEWKI W ŚMIETANIE
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek smażymy przez 2 minuty na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w cienkie talarki i gotujemy pod przykryciem 5 minut co jakiś czas mieszając.
DOLEWAMY 200 ML
i dusimy przez 20 minut.
DO UGOTOWANEJ MARCHEWKI
dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy.
NA KONIEC POSYPUJEMY
posiekaną natką pietruszki, mieszamy. PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
UPIECZONEGO KURCZAKA WYKŁADAMY
na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżym rozmarynem.
DANIE PODAJEMY Z
marchewką i zapiekanką dauphinois.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5885,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1471,4 kcal
Tłuszcz
109,5 g
Węglowodany
49,8 g
Błonnik
70,3 g
Białko
70,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Bigos staropolski
Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!