Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ I
cedzak W garnku podgrzewamy śmietanę oraz starte na tarce o drobnych oczkach ząbki czosnku na bardzo małym ogniu, aż do momentu zagotowania śmietany, a następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia.
NA ZIMNEJ PATELNI
bez dodatku tłuszczu układamy plastry boczku.
SMAŻYMY OK.
3-4 MINUT Z
każdej strony, przekładamy na talerz.
UMYTE O OSUSZONE
piersi kurczaka przekrajamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki lekko na skos.
PRZEKŁADAMY KURCZAKA DO
naczynia, doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego, pieprzem i solą.
DODAJEMY POSIEKANE IGŁY
rozmarynu i posiekany tymianek.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy boczek, wlewamy odrobinę oleju rzepakowego oraz dodajemy kawałek masła, rozgrzewamy. KAWAŁKI KURCZAKA SMAŻYMY: ok.
2-3 MINUTY Z
każdej strony.
PODSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY
do naczynia.
NA PATELNI SMAŻYMY
pokrojone w ćwiartki pieczarki z odrobiną soli, co jakiś czas mieszając.
DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK
dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę pokrojoną w trójkąty oraz niewielką ilość oleju rzepakowego.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY.
DODAJEMY 2 ŁYŻKI
wody (lub, opcjonalnie, białego, wytrawnego wina) i smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY SZPINAK ORAZ
nieco soli.
SMAŻYMY, MIESZAJĄC, DO
momentu, kiedy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.
ZALEWAMY ŚMIETANĄ Z
czosnkiem. MIESZAMY. DODAJEMY PODSMAŻONEGO: kurczaka.
CAŁOŚĆ REDUKUJEMY.
W DUŻYM GARNKU
zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego.
GOTUJEMY WEDŁUG INSTRUKCJI
na opakowaniu tak, by makaron był al dente.
PRZECEDZAMY I PRZEKŁADAMY
do zredukowanego sosu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PODSMAŻONE PASECZKI BOCZKU
kroimy w poprzek.
MAKARON PRZEKŁADAMY DO
naczynia, posypujemy paseczkami boczku oraz startym na tarce o drobnych oczkach serem grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3414 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
853,5 kcal
Tłuszcz
40,8 g
Węglowodany
73,1 g
Błonnik
49 g
Białko
49 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Ryba pod kruszonką na parze
Ryba gotowana na parze, doprawiona ziołową kruszonką, podana z ryżem i groszkiem cukrowym – pyszny, lekki obiad, który przygotujesz z Monsiuer Cuisine!

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa nic z kluskami leniwymi
Smak dzieciństwa, a może całkiem nowe odkrycie? Zupa nic z kluskami leniwymi to prawdziwy polski klasyk! Koniecznie spróbuj wersji Karola z serowymi kluskami i konfiturą wiśniową!

Zupa grzybowa z makaronem
Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trufle dyniowe z białą czekoladą
Z dyni przygotujesz także wyjątkowe desery! Poznaj przepis na trufle dyniowe z mleczkiem kokosowym, oblane białą czekoladą!

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!