createyourhealth.pl

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara

Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia hokkaido - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
makaron spaghetti - 150 g
guanciale - 100 g
jajko - 2 szt.
sól -
pieprz czarny -
natka pietruszki - 1 garść
parmezan tarty - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię pozbawiamy nasion, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy ją 2 łyżkami oliwy i pieczemy przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Gotową dynię studzimy, oddzielamy od skórki i blendujemy na gładkie purée.
2.GOTUJEMY MAKARON I SMAŻYMY GUANCIALE:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Guanciale kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż nabierze złotego koloru.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich parmezan, purée z dyni oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień pod guanciale do minimum i dodajemy na patelnię sos oraz ugotowany makaron. Całość podgrzewamy przez ok. 30 sekund, energicznie mieszając i uważając, aby jajka się nie ścięły.
4.PODAJEMY MAKARON:
Pietruszkę dość drobno siekamy. Makaron przekładamy na talerze i oprószamy parmezanem oraz pietruszką.
Makaron z sosem dyniowym alla carbonara

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię pozbawiamy nasion, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy ją 2 łyżkami oliwy i pieczemy przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Gotową dynię studzimy, oddzielamy od skórki i blendujemy na gładkie purée.

2

GOTUJEMY MAKARON I SMAŻYMY GUANCIALE

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Guanciale kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż nabierze złotego koloru.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich parmezan, purée z dyni oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień pod guanciale do minimum i dodajemy na patelnię sos oraz ugotowany makaron. Całość podgrzewamy przez ok. 30 sekund, energicznie mieszając i uważając, aby jajka się nie ścięły.

4

PODAJEMY MAKARON

Pietruszkę dość drobno siekamy. Makaron przekładamy na talerze i oprószamy parmezanem oraz pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2039,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1019,8 kcal

🥑

Tłuszcz

60 g

🌾

Węglowodany

92,4 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

32,7 g

Podobne przepisy