createyourhealth.pl

Maślane rogaliki • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Maślane rogaliki

Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 15 g
drożdże świeże - 30 g
jajko - 3 szt.
masło - 100 g
mleko - 180 ml
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 600 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
mak - 1 łyżka
czarnuszka - 1 łyżka
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY I UGNIATAMY CIASTO:
Dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta.
2.ZWIJAMY ROGALIKI:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, tworząc pasek o szerokości ok. 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką z obu stron. Ciasto kroimy w trójkąty o 10-centymetrowej podstawie, uzyskując ok. 9 podłużnych trójkątów.
3.PIECZEMY ROGALIKI:
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia.
Maślane rogaliki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY I UGNIATAMY CIASTO

Dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta.

2

ZWIJAMY ROGALIKI

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, tworząc pasek o szerokości ok. 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką z obu stron. Ciasto kroimy w trójkąty o 10-centymetrowej podstawie, uzyskując ok. 9 podłużnych trójkątów.

3

PIECZEMY ROGALIKI

Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3380,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

375,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

53,1 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy