createyourhealth.pl

Masło orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie

Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Masło orzechowe

Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
3 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 25 g
olej z orzechów ziemnych - 2 łyżki
orzechy arachidowe - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ:
2 słoiki o pojemności 220 ml termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7 .
2.
Przesypać do innego naczynia.
3.
Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10 .
4.
Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10 .
5.
Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7 .
6.
Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.
7.
Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1 .
8.
Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.
9.
RADA Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.
10.
Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo.
11.
Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.
Masło orzechowe

Czas przygotowania

3 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ

2 słoiki o pojemności 220 ml termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do pojemnika miksującego wsypać 50 g orzeszków i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 7 .

2

Przesypać do innego naczynia.

3

Teraz wsypać do pojemnika cukier i ucierać (z zatkniętą miarką) na proszek 10 sekund/prędkość 10 .

4

Do cukru dodać pozostałe orzeszki i miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 10 .

5

Łopatką zgarnąć masę ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej arachidowy i mieszać wszystko 30 sekund/prędkość 7 .

6

Ponownie zgarnąć ją ze ścianek na dno pojemnika.

7

Na koniec dodać rozdrobnione orzeszki i mieszać wszystko, ustawiwszy obroty w lewo/20 sekund/prędkość 1 .

8

Gotowym masłem orzechowym napełnić zakręcane słoiki.

9

RADA Jeśli wolisz masło o gładszej konsystencji, zmiksuj na raz wszystkie orzeszki, tak jak opisano w 3. kroku.

10

Masłem orzechowym zwykle smaruje się pieczywo.

11

Jest ono też bazą wielu azjatyckich potraw, niekiedy używa się go także do pieczenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2688,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,2 g

🌾

Węglowodany

10,3 g

🥬

Błonnik

13,3 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy