Murzin wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Drożdże dokładnie ucieramy z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 1 łyżkę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy. Mleko dalej podgrzewamy w rondelku.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, kiełbasę kroimy w plastry o tej samej szerokości. Szynkę i cebulę kroimy w grubą kostkę.
FASZERUJEMY I ZWIJAMY MURZINA
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie pięścią, a następnie przekładamy na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm.
PIECZEMY MURZINA
Murzina smarujemy z wierzchu miksturą z rozmąconego jajka i mleka, posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODAJEMY MURZINA
Upieczonego murzina wyjmujemy z piekarnika. Po przestudzeniu kroimy w plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4531,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
323,7 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

Drożdżówki z makiem
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.