createyourhealth.pl

Naked cake z gofrów orzechowych • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Naked cake z gofrów orzechowych

Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ananas - 100 g
borówki - 50 g
malina - 70 g
cukier puder - 2 łyżki
jajko - 3 szt.
masło - 70 g
mleko - 200 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
wanilia - 3 g
masło orzechowe - 2 łyżki
mąka pszenna typ 450 - 200 g
syrop z agawy - 2 łyżki
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY ŻÓŁTKA:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy nasionka z laski wanilii, roztopione masło i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy je do żółtek, na przemian z mlekiem.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Białka ubijamy na sztywno z pozostałą częścią cukru pudru. Łączymy to z ciastem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gofry pieczemy w gofrownicy, aż do wyczerpania ciasta.
3.PIECZEMY GOFRY:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop z agawy. Wystudzone gofry układamy piętrowo. Kolejno skrapiamy je syropem z agawy, przekładamy bitą śmietaną i owocami. Górną warstwę tortu dekorujemy także owocami i bitą śmietaną.
Naked cake z gofrów orzechowych

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY ŻÓŁTKA

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy nasionka z laski wanilii, roztopione masło i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy je do żółtek, na przemian z mlekiem.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Białka ubijamy na sztywno z pozostałą częścią cukru pudru. Łączymy to z ciastem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Gofry pieczemy w gofrownicy, aż do wyczerpania ciasta.

3

PIECZEMY GOFRY

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop z agawy. Wystudzone gofry układamy piętrowo. Kolejno skrapiamy je syropem z agawy, przekładamy bitą śmietaną i owocami. Górną warstwę tortu dekorujemy także owocami i bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2683,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

670,8 kcal

🥑

Tłuszcz

43 g

🌾

Węglowodany

58,4 g

🥬

Błonnik

14,4 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy