createyourhealth.pl

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili • przepis • składniki • przygotowanie

Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili

Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
liście alg morskich - 5 szt.
ryż do sushi - 500 g
sól - 1 łyżeczka
majonez - 2 łyżki
sos sriracha - 0,5 łyżeczki
tuńczyk w sosie własnym - 370 g
ogórek - 0,5 szt.
cukier trzcinowy - 5 łyżek
ząbek czosnku - 2 szt.
ocet ryżowy - 7 łyżeczek
papryczka chili czerwona - 2 szt.
sos sojowy - 0,5 łyżeczki
woda - 60 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Ryż dokładnie płuczemy – najlepiej do momentu, aż woda będzie prawie przezroczysta. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w niegazowanej wodzie mineralnej.
2.PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA:
Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy go z majonezem i sosem sriracha. Dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek i ponownie mieszamy.
3.PRZYGOTOWANIE SOSU:
Chili bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki poza czosnkiem umieszczamy w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu sosu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos studzimy i przechowujemy w lodówce.
4.FORMUJEMY ONIGIRI:
Onigiri formujemy ręcznie w folii spożywczej, nadając im kształt kulki lub trójkąta. Na kawałek folii wykładamy ryż, następnie łyżeczkę pasty z tuńczyka i wszystko przykrywamy ryżem. Zawijamy folię, formując kulkę lub trójkąt. Po uformowaniu onigiri wyjmujemy z folii, kładziemy na pasek nori o szerokości ok. 3 cm i mocno je dociskamy.
Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE RYŻU

Ryż dokładnie płuczemy – najlepiej do momentu, aż woda będzie prawie przezroczysta. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w niegazowanej wodzie mineralnej.

2

PRZYGOTOWANIE WYPEŁNIENIA

Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy go z majonezem i sosem sriracha. Dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek i ponownie mieszamy.

3

PRZYGOTOWANIE SOSU

Chili bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki poza czosnkiem umieszczamy w małym rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu sosu zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos studzimy i przechowujemy w lodówce.

4

FORMUJEMY ONIGIRI

Onigiri formujemy ręcznie w folii spożywczej, nadając im kształt kulki lub trójkąta. Na kawałek folii wykładamy ryż, następnie łyżeczkę pasty z tuńczyka i wszystko przykrywamy ryżem. Zawijamy folię, formując kulkę lub trójkąt. Po uformowaniu onigiri wyjmujemy z folii, kładziemy na pasek nori o szerokości ok. 3 cm i mocno je dociskamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2609,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

434,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

75,4 g

🥬

Błonnik

21,3 g

💪

Białko

21,3 g

Podobne przepisy