createyourhealth.pl

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody) • przepis • składniki • przygotowanie

Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)

Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada biała - 100 g
cukier trzcinowy - 40 g
mleko - 100 ml
śmietana 30% - 200 g
jajko - 5 szt.
masło - 50 g
mąka pszenna tortowa - 50 g
cukier puder - 50 g
maliny mrożone - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.KREM ANGIELSKI MLEKO:
gotujemy.
2.W METALOWEJ MISCE:
ucieramy żółtka z cukrem.
3.MISKĘ UMIESZCZAMY NA:
garnku z gotującą się wodą.
4.DO UTARTYCH ŻÓŁTEK:
dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku).
5.UBIJAMY NA PARZE:
do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji.
6.DO GORĄCEGO KREMU:
angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
7.KREM ANGIELSKI:
studzimy.
8.ŚMIETANKĘ UBIJAMY I:
delikatnie łączymy z kremem.
9.DO GOTOWEJ MASY:
dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.
10.CIASTECZKA Z MASY:
cygaretkowej Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko.
11.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
12.BLASZKĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
do pieczenia.
13.ZA POMOCĄ ŁOPATKI:
formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze.
14.PIECZEMY DO MOMENTU:
uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem.
15.PO UPIECZENIU BARDZO:
szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.
16.SOS MALINOWY OWOCE:
i cukier puder miksujemy.
17.JAK PODAWAĆ ZAMROŻONY:
deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.
Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KREM ANGIELSKI MLEKO

gotujemy.

2

W METALOWEJ MISCE

ucieramy żółtka z cukrem.

3

MISKĘ UMIESZCZAMY NA

garnku z gotującą się wodą.

4

DO UTARTYCH ŻÓŁTEK

dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku).

5

UBIJAMY NA PARZE

do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji.

6

DO GORĄCEGO KREMU

angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

7

KREM ANGIELSKI

studzimy.

8

ŚMIETANKĘ UBIJAMY I

delikatnie łączymy z kremem.

9

DO GOTOWEJ MASY

dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.

10

CIASTECZKA Z MASY

cygaretkowej Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko.

11

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

12

BLASZKĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

do pieczenia.

13

ZA POMOCĄ ŁOPATKI

formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze.

14

PIECZEMY DO MOMENTU

uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem.

15

PO UPIECZENIU BARDZO

szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.

16

SOS MALINOWY OWOCE

i cukier puder miksujemy.

17

JAK PODAWAĆ ZAMROŻONY

deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3070,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

767,7 kcal

🥑

Tłuszcz

45,2 g

🌾

Węglowodany

73,5 g

🥬

Błonnik

18,9 g

💪

Białko

18,9 g

Podobne przepisy