Parfait waniliowe z malinami (domowe lody) • przepis • składniki • przygotowanie
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KREM ANGIELSKI MLEKO
gotujemy.
W METALOWEJ MISCE
ucieramy żółtka z cukrem.
MISKĘ UMIESZCZAMY NA
garnku z gotującą się wodą.
DO UTARTYCH ŻÓŁTEK
dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku).
UBIJAMY NA PARZE
do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji.
DO GORĄCEGO KREMU
angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
KREM ANGIELSKI
studzimy.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY I
delikatnie łączymy z kremem.
DO GOTOWEJ MASY
dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.
CIASTECZKA Z MASY
cygaretkowej Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
BLASZKĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
do pieczenia.
ZA POMOCĄ ŁOPATKI
formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze.
PIECZEMY DO MOMENTU
uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem.
PO UPIECZENIU BARDZO
szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.
SOS MALINOWY OWOCE
i cukier puder miksujemy.
JAK PODAWAĆ ZAMROŻONY
deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3070,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
767,7 kcal
Tłuszcz
45,2 g
Węglowodany
73,5 g
Błonnik
18,9 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szparagi zawijane w szynkę
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wypróbuj przepis Kingi na szparagi zawijane w szynkę wieprzową i ciesz się smakiem.

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.

Ciasteczka digestive
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!