createyourhealth.pl

Pieczony kurczak piri-piri • przepis • składniki • przygotowanie

Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Pieczony kurczak piri-piri

Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
kapar - 2 łyżki
marchew - 1 szt.
oliwki zielone - 45 g
natka pietruszki - 10 g
seler - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
ziemniak - 4 szt.
kurczak mięso z udka - 200 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
majonez - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
oregano suszone - 1 szczypta
olej rzepakowy - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
sok z limonki - 10 ml
syrop z agawy - 20 g
limonka - 0,5 szt.
sos piri-piri - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
W naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy.
2.KROIMY I MARYNUJEMY WARZYWA:
Kurczaka przekładamy do miski. Ziemniaki w skórce, seler, szalotkę i marchew kroimy na duże cząstki i dokładnie obtaczamy w marynacie po mięsie. Oprószamy oregano.
3.PIECZEMY KURCZAKA Z WARZYWAMI:
Pomiędzy warzywami układamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 20 minut przed końcem pieczenia nakrywamy naczynie folią aluminiową, by lekko uparować najtwardsze warzywa.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY KURCZAKA:
Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku i blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Pieczony kurczak piri-piri

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

W naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy.

2

KROIMY I MARYNUJEMY WARZYWA

Kurczaka przekładamy do miski. Ziemniaki w skórce, seler, szalotkę i marchew kroimy na duże cząstki i dokładnie obtaczamy w marynacie po mięsie. Oprószamy oregano.

3

PIECZEMY KURCZAKA Z WARZYWAMI

Pomiędzy warzywami układamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. 20 minut przed końcem pieczenia nakrywamy naczynie folią aluminiową, by lekko uparować najtwardsze warzywa.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY KURCZAKA

Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku i blendujemy na gładką, jednolitą masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1164 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

31 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy