createyourhealth.pl

Pieczony naleśnik z serem carré de lest • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.

Pieczony naleśnik z serem carré de lest

Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
kiełki rzodkiewki - 25 g
masło - 10 g
mąka pszenna - 85 g
mleko - 115 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ser pleśniowy - 250 g
sól - 0,33 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ROZGRZEWAMY NACZYNIE W PIEKARNIKU:
Żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na czas przygotowania ciasta naleśnikowego. Naczynie powinno być mocno nagrzane.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajka, mleko, oliwę oraz mąkę i sól przesiane przez sitko łączymy w misce. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste.
3.PIECZEMY I PODAJEMY NALEŚNIK:
Rozgrzaną żeliwną patelnię wyjmujemy z piekarnika i dajemy na nią masło. Bardzo ostrożnie (gdyż naczynie jest bardzo rozgrzane) rozprowadzamy je po dnie i bokach. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy gotowe ciasto naleśnikowe. Na środek wrzucamy ser carré de l'est pokrojony na plastry.
Pieczony naleśnik z serem carré de lest

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZGRZEWAMY NACZYNIE W PIEKARNIKU

Żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na czas przygotowania ciasta naleśnikowego. Naczynie powinno być mocno nagrzane.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE

Jajka, mleko, oliwę oraz mąkę i sól przesiane przez sitko łączymy w misce. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt gęste.

3

PIECZEMY I PODAJEMY NALEŚNIK

Rozgrzaną żeliwną patelnię wyjmujemy z piekarnika i dajemy na nią masło. Bardzo ostrożnie (gdyż naczynie jest bardzo rozgrzane) rozprowadzamy je po dnie i bokach. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy gotowe ciasto naleśnikowe. Na środek wrzucamy ser carré de l'est pokrojony na plastry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1660 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

415 kcal

🥑

Tłuszcz

27,4 g

🌾

Węglowodany

19,1 g

🥬

Błonnik

22,9 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy