createyourhealth.pl

Piwne ziemniaczki • przepis • składniki • przygotowanie

Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Piwne ziemniaczki

Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 6 łyżek
rozmaryn świeży - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
ziemniak - 1 kg
piwo - 50 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W RONDELKU:
rozpuszczamy masło.
2.DODAJEMY PIWO I:
drobno posiekany czosnek.
3.GOTUJEMY KILKA MINUT:
i zdejmujemy z ognia.
4.PRZYPRAWY ŁĄCZYMY RAZEM:
w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.
5.ZIEMNIACZKI DOKŁADNIE MYJEMY:
(w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki.
6.WKŁADAMY DO MISKI:
z marynatą i mieszamy.
7.ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY NA:
blachę.
8.PIECZEMY OKOŁO 15:
minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu.
9.GDY ZIEMNIAKI BĘDĄ:
miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.
Piwne ziemniaczki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W RONDELKU

rozpuszczamy masło.

2

DODAJEMY PIWO I

drobno posiekany czosnek.

3

GOTUJEMY KILKA MINUT

i zdejmujemy z ognia.

4

PRZYPRAWY ŁĄCZYMY RAZEM

w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.

5

ZIEMNIACZKI DOKŁADNIE MYJEMY

(w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki.

6

WKŁADAMY DO MISKI

z marynatą i mieszamy.

7

ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY NA

blachę.

8

PIECZEMY OKOŁO 15

minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu.

9

GDY ZIEMNIAKI BĘDĄ

miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

614,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

153,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

1,7 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy