createyourhealth.pl

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną • przepis • składniki • przygotowanie

Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną

Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 375 ml
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza gryczana - 360 g
masło - 3 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 2 łyżki
szałwia świeża - 5 g
indyk udko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ZIOŁA:
drobno siekamy.
2.POŁOWĄ POSIEKANYCH ZIÓŁ:
mieszamy z masłem, dodajemy do smaku sól i pieprz.
3.PRZYGOTOWANYM MASŁEM NACIERAMY:
dokładnie podudzia indyka (takže pod skórą).
4.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
głębokiego żaroodpornego naczynia, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę.
5.W TRAKCIE PIECZENIA:
kilkukrotnie zbieramy wytopiony tłuszcz z indyka i polewamy nim wierzch pieczonego mięsa.
6.KASZĘ GRYCZANĄ PRZEKŁADAMY:
do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy mieszając od czasu do czasu.
7.PO OKOŁO 20:
minutach, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka zdejmujemy garnek z ognia.
8.Z CYTRYNY ŚCIERAMY:
skórkę i wyciskamy 2 łyżki soku.
9.DODAJEMY JE DO:
kaszy, razem z pozostałymi ziołami i bulionem drobiowym.
10.MIĘSO WYJMUJEMY Z:
piekarnika, z naczynia wyjmujemy podudzia, wkładamy kaszę i mieszamy z wytopionym z indyka tłuszczem.
11.NA WIERZCHU PONOWNIE:
układamy mięso, całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30-40 minut.
12.JAK PODAWAĆ UPIECZONE:
mięso z kaszą przekładamy na talerze.
Podudzia z indyka z kaszą gryczaną

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ZIOŁA

drobno siekamy.

2

POŁOWĄ POSIEKANYCH ZIÓŁ

mieszamy z masłem, dodajemy do smaku sól i pieprz.

3

PRZYGOTOWANYM MASŁEM NACIERAMY

dokładnie podudzia indyka (takže pod skórą).

4

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

głębokiego żaroodpornego naczynia, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę.

5

W TRAKCIE PIECZENIA

kilkukrotnie zbieramy wytopiony tłuszcz z indyka i polewamy nim wierzch pieczonego mięsa.

6

KASZĘ GRYCZANĄ PRZEKŁADAMY

do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy mieszając od czasu do czasu.

7

PO OKOŁO 20

minutach, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka zdejmujemy garnek z ognia.

8

Z CYTRYNY ŚCIERAMY

skórkę i wyciskamy 2 łyżki soku.

9

DODAJEMY JE DO

kaszy, razem z pozostałymi ziołami i bulionem drobiowym.

10

MIĘSO WYJMUJEMY Z

piekarnika, z naczynia wyjmujemy podudzia, wkładamy kaszę i mieszamy z wytopionym z indyka tłuszczem.

11

NA WIERZCHU PONOWNIE

układamy mięso, całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30-40 minut.

12

JAK PODAWAĆ UPIECZONE

mięso z kaszą przekładamy na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2726,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

33,8 g

💪

Białko

33,8 g

Podobne przepisy