createyourhealth.pl

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym • przepis • składniki • przygotowanie

Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym

Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

limonka - 1 szt.
banan - 2 szt.
jajko - 2 szt.
cukier - 2 łyżeczki
jogurt grecki - 4 łyżki
masło - 50 g
mąka pszenna - 150 g
miód - 4 łyżki
mleko - 100 ml
olej rzepakowy - 10 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ser twaróg półtłusty - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER LUB:
trzepaczkę sitko do przesiania maki Przygotowanie Banany kroimy w półplastry, skrapiamy je sokiem z limonki, następnie dodajemy miód.
2.DO WYSOKIEGO NACZYNIA:
dodajemy jaja, cukier, ubijamy za pomocą trzepaczki.
3.DO UBITYCH JAJEK:
z cukrem dajemy 50 g rozpuszczonego masła. UBIJAMY.
4.MASĘ Z JAJEK,:
cukru i masła przelewamy do miski.
5.MĄKĘ WRAZ Z:
proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy z jajek.
6.DELIKATNIE MIESZAMY DO:
uzyskania konsystencji ciasta na racuchy.
7.DO CIASTA DODAJEMY:
gęsty jogurt typu greckiego. MIESZAMY.
8.DO CIASTA DODAJEMY:
niewielką ilość mleka.
9.SER TWAROGOWY ROZKRUSZAMY:
w czystej miseczce.
10.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej rzepakowy.
11.NA PATELNIĘ WYLEWAMY:
ciasto i formujemy racuszki.
12.SMAŻYMY Z OBU:
stron na złocisty kolor. RACUSZKI WYKŁADAMY NA: talerz.
13.JAK PODAWAĆ JEDNEGO:
racuszka układamy na talerzu, na racucha wykładamy twaróg, na twarogu układamy banany.
14.
POLEWAMY MIODEM.
15.NA BANANY NAKŁADAMY:
kolejnego racuszka, porcję sera oraz banany i polewamy miodem, na sam wierzch wykładamy racuszka, serek, banany i całość dekorujemy miodem.
16.* OPCJONALNIE:
NIEWIELKA: ilość bio-jogurtu do polania racuszków.
Racuszki z bananami i serkiem twarogowym

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER LUB

trzepaczkę sitko do przesiania maki Przygotowanie Banany kroimy w półplastry, skrapiamy je sokiem z limonki, następnie dodajemy miód.

2

DO WYSOKIEGO NACZYNIA

dodajemy jaja, cukier, ubijamy za pomocą trzepaczki.

3

DO UBITYCH JAJEK

z cukrem dajemy 50 g rozpuszczonego masła. UBIJAMY.

4

MASĘ Z JAJEK,

cukru i masła przelewamy do miski.

5

MĄKĘ WRAZ Z

proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy z jajek.

6

DELIKATNIE MIESZAMY DO

uzyskania konsystencji ciasta na racuchy.

7

DO CIASTA DODAJEMY

gęsty jogurt typu greckiego. MIESZAMY.

8

DO CIASTA DODAJEMY

niewielką ilość mleka.

9

SER TWAROGOWY ROZKRUSZAMY

w czystej miseczce.

10

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej rzepakowy.

11

NA PATELNIĘ WYLEWAMY

ciasto i formujemy racuszki.

12

SMAŻYMY Z OBU

stron na złocisty kolor. RACUSZKI WYKŁADAMY NA: talerz.

13

JAK PODAWAĆ JEDNEGO

racuszka układamy na talerzu, na racucha wykładamy twaróg, na twarogu układamy banany.

14

POLEWAMY MIODEM.

15

NA BANANY NAKŁADAMY

kolejnego racuszka, porcję sera oraz banany i polewamy miodem, na sam wierzch wykładamy racuszka, serek, banany i całość dekorujemy miodem.

16

* OPCJONALNIE

NIEWIELKA: ilość bio-jogurtu do polania racuszków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1822,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

455,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

65,6 g

🥬

Błonnik

12,9 g

💪

Białko

12,9 g

Podobne przepisy

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl