createyourhealth.pl

Sałatka z boczkiem i chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Sałatka z boczkiem i chorizo

Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tortilla - 1 szt.
chorizo - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
boczek parzony - 70 g
jogurt naturalny - 2 łyżki
majonez - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
czosnek główka - 2 ząbki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
sałata rzymska - 60 g
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
mozzarella mini - 6 szt.
czubryca zielona - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MISKĘ Z TORTILLI:
Tortillę układamy w foremce tak, aby kształtem przypominała miskę. Tak przygotowaną tortillę zapiekamy przez ok. 7 minut, aż się delikatnie zarumieni. Podpieczonej miski nie wyjmujemy z foremki i odstawiamy ją, aby delikatnie przestygła.
2.PODSMAŻAMY BOCZEK I CHORIZO:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej chorizo. Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy ze sobą: jogurt naturalny, majonez, sos sojowy, posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i czubrycą zieloną i dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Przestudzoną tortillę wyjmujemy z foremki. Na spód powstałej miski nakładamy sałatę, następnie pomidorki koktajlowe, minimozzarelle, a także podsmażony boczek i chorizo. Całość polewamy sosem zaraz przed podaniem.
Sałatka z boczkiem i chorizo

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MISKĘ Z TORTILLI

Tortillę układamy w foremce tak, aby kształtem przypominała miskę. Tak przygotowaną tortillę zapiekamy przez ok. 7 minut, aż się delikatnie zarumieni. Podpieczonej miski nie wyjmujemy z foremki i odstawiamy ją, aby delikatnie przestygła.

2

PODSMAŻAMY BOCZEK I CHORIZO

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej chorizo. Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy ze sobą: jogurt naturalny, majonez, sos sojowy, posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i czubrycą zieloną i dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Przestudzoną tortillę wyjmujemy z foremki. Na spód powstałej miski nakładamy sałatę, następnie pomidorki koktajlowe, minimozzarelle, a także podsmażony boczek i chorizo. Całość polewamy sosem zaraz przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1192,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

596,4 kcal

🥑

Tłuszcz

51,7 g

🌾

Węglowodany

14,8 g

🥬

Błonnik

17,8 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy