createyourhealth.pl

Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie

Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięta świeża - 2 g
cukinia - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
marchew - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
mak - 50 g
miód - 3 łyżki
musztarda dijon - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso wieprzowe schab - 360 g
sól - 1 szczypta
kasza pęczak - 200 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU:
Przygotuj wcześniej Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NA:
patelnię wlewamy oliwę z oliwek, od razu dodajemy pokrojony czosnek.
3.DO ZESZKLONEGO CZOSNKU:
dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) marchew, mieszamy.
4.PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ PRZEZ:
3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając.
5.DO ZESZKLONEJ MARCHEWKI,:
dodajemy sok z pomarańczy.
6.PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ (NIE:
do końca zakrywamy patelnię), smażymy.
7.MARCHEWKĘ MIESZAMY, DODAJEMY:
pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) cukinię, smażymy.
8.DO CZYSTEJ MISECZKI:
przekładamy 4 łyżki musztardy, dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy.
9.DO CUKINII I:
marchewki dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, delikatnie mieszamy.
10.NA KOŃCU DODAJEMY:
posiekaną bazylię i posiekaną miętę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, chwilę mieszamy.
11.SCHAB UMYTE, ODUSZONE:
i oczyszczone z błon plastry schabu z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, następnie obtaczamy w maku.
12.PATELNIĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
pergaminowym, delikatnie natłuszczonym oliwą.
13.NA PAPIER KŁADZIEMY:
plastry schabu i smażymy z obu stron.
14.PATELNIĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
pergaminowym, delikatnie go natłuszczamy oliwą z oliwek.
15.NA PAPIER KŁADZIEMY:
plastry schabu i smażymy z obu stron.
16.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy kaszę pęczak z warzywami, na kaszy układamy obtoczony w maku i przekrojony na pół schab.
17.DEKORUJEMY MIĘTĄ I:
bazylią.
18.PODAJEMY Z POZOSTAŁYM:
sosem musztardowo-miodowym.
Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU

Przygotuj wcześniej Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NA

patelnię wlewamy oliwę z oliwek, od razu dodajemy pokrojony czosnek.

3

DO ZESZKLONEGO CZOSNKU

dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) marchew, mieszamy.

4

PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ PRZEZ

3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając.

5

DO ZESZKLONEJ MARCHEWKI,

dodajemy sok z pomarańczy.

6

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ (NIE

do końca zakrywamy patelnię), smażymy.

7

MARCHEWKĘ MIESZAMY, DODAJEMY

pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) cukinię, smażymy.

8

DO CZYSTEJ MISECZKI

przekładamy 4 łyżki musztardy, dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy.

9

DO CUKINII I

marchewki dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, delikatnie mieszamy.

10

NA KOŃCU DODAJEMY

posiekaną bazylię i posiekaną miętę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, chwilę mieszamy.

11

SCHAB UMYTE, ODUSZONE

i oczyszczone z błon plastry schabu z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, następnie obtaczamy w maku.

12

PATELNIĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

pergaminowym, delikatnie natłuszczonym oliwą.

13

NA PAPIER KŁADZIEMY

plastry schabu i smażymy z obu stron.

14

PATELNIĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

pergaminowym, delikatnie go natłuszczamy oliwą z oliwek.

15

NA PAPIER KŁADZIEMY

plastry schabu i smażymy z obu stron.

16

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy kaszę pęczak z warzywami, na kaszy układamy obtoczony w maku i przekrojony na pół schab.

17

DEKORUJEMY MIĘTĄ I

bazylią.

18

PODAJEMY Z POZOSTAŁYM

sosem musztardowo-miodowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2280,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

570,0 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

63,3 g

🥬

Błonnik

28,1 g

💪

Białko

28,1 g

Podobne przepisy