Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta • przepis • składniki • przygotowanie
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plastry. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół i drobno siekamy. Z połowy pęczka bazylii obrywamy listki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, przekładamy czosnek, chili i listki bazylii. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ok. 50 ml wody. Na sos wykładamy też gałązki bazylii. Całość gotujemy przez ok. 5-8 minut.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z RICOTTY
Ocieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do ricotty wraz z sokiem z ¼ owocu. Następnie rozdrabniamy pistacje tak, aby były dość drobne, ale nie zmieniły się w pył. Całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Z sosu wyjmujemy gałązki bazylii. Następnie przekładamy do niego ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dodajemy kolejną łyżkę oliwy. Przekładamy makaron na talerz, ozdabiamy kilkoma łyżeczkami ricotty z dodatkami i listkami bazylii. Przed podaniem danie polewamy oliwą i oprószamy odrobiną posiekanych pistacji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2031,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1015,7 kcal
Tłuszcz
51,1 g
Węglowodany
107,1 g
Błonnik
9,9 g
Białko
41 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Pizzerinki w stylu francuskim
Niezwykle proste i jeszcze smaczniejsze pizzerinki z pysznymi dodatkami w stylu francuskim. Skuś się na tę przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Wegański shake z arbuza i truskawek
Wszystko, co przyjemnie orzeźwiające, w jednym shake’u! Mocno zmrożony arbuz, truskawki, sok z limonki i mięta tworzą połączenie, do którego chętnie będziesz wracać w upalnie dni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Ciasto krówkowe bez pieczenia
Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!