createyourhealth.pl

Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą • przepis • składniki • przygotowanie

Sylwestrowy quiche, czyli minitarty z farszem z kabanosów i sera, pokocha każdy, kto ceni sobie proste, ale wyjątkowo smaczne przekąski. Niech trafią na Twój stół w ten wyjątkowy czas!

Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą

Sylwestrowy quiche, czyli minitarty z farszem z kabanosów i sera, pokocha każdy, kto ceni sobie proste, ale wyjątkowo smaczne przekąski. Niech trafią na Twój stół w ten wyjątkowy czas!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

musztarda dijon - 1 łyżka
szczypior cebuli - 24 g
pomidor czerwony - 1 szt.
śmietana 30% - 100 ml
cebula - 2 szt.
jajko - 2 szt.
ser gouda - 50 g
kabanos - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 150 g
mleko - 40 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna tortowa - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA QUICHE:
Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy hakiem. Cały czas mieszając, dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka. Ciasto wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na głębokiej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przysmażone składniki przekładamy do czystej miski.
3.WYPEŁNIAMY FOREMKI CIASTEM:
Schłodzone ciasto układamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką. Cienko rozwałkowane ciasto układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta dookoła foremek ścinamy.
4.NAKŁADAMY FARSZ:
Schłodzony spód ciasta w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Na spód nakładamy farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka. Następnie farsz polewamy pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. Wierzch posypujemy startym serem.
5.PIECZEMY QUICHE:
Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut. Quiche odstawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA QUICHE

Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy hakiem. Cały czas mieszając, dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka. Ciasto wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na głębokiej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przysmażone składniki przekładamy do czystej miski.

3

WYPEŁNIAMY FOREMKI CIASTEM

Schłodzone ciasto układamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką. Cienko rozwałkowane ciasto układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta dookoła foremek ścinamy.

4

NAKŁADAMY FARSZ

Schłodzony spód ciasta w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Na spód nakładamy farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka. Następnie farsz polewamy pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. Wierzch posypujemy startym serem.

5

PIECZEMY QUICHE

Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut. Quiche odstawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3918,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

653,1 kcal

🥑

Tłuszcz

44,5 g

🌾

Węglowodany

44,2 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

18 g

Podobne przepisy

Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl