createyourhealth.pl

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh • przepis • składniki • przygotowanie

Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh

Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
szalotka - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
bazylia świeża - 12 g
ząbek czosnku - 1 szt.
kolendra świeża - 45 g
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 4 szt.
kasza kuskus - 200 g
kminek cały - 1 łyżeczka
mięta świeża - 50 g
natka pietruszki - 40 g
oliwa z oliwek - 6 łyżek
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ:
spożywczą Marynowane filety z łososia Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski.
2.KAŻDY PASEK NADZIEWAMY:
na patyczek do szaszłyków.
3.KMINEK ROZCIERAMY W:
moździerzu, szalotkę siekamy, z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, czosnek, kolendrę i bazylię drobno siekamy.
4.POŁOWĘ POSIEKANEJ KOLENDRY:
i bazylii łączymy w misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami marynaty (drugą połowę odkładamy, by wykorzystać ją do tabbouleh).
5.SKŁADNIKI MARYNATY DOKŁADNIE:
mieszamy i marynujemy w nich szaszłyki około 20 minut w lodówce.
6.TABBOULEH KASZĘ ZALEWAMY:
mieszanką wrzątku, soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia.
7.POZOSTAŁĄ KOLENDRĘ Z:
bazylią przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sparzone i obrane pomidory pokrojone w drobną kostkę, kminek roztarty w moździerzu, sok z cytryny, miętę porwaną na drobne kawałki, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.
8.SZASZŁYKI GRILLUJEMY METODĄ:
bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony.
9.PODAJEMY Z:
tabbouleh.
10.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ

spożywczą Marynowane filety z łososia Filety z łososia kroimy na 4 równe, długie paski.

2

KAŻDY PASEK NADZIEWAMY

na patyczek do szaszłyków.

3

KMINEK ROZCIERAMY W

moździerzu, szalotkę siekamy, z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, czosnek, kolendrę i bazylię drobno siekamy.

4

POŁOWĘ POSIEKANEJ KOLENDRY

i bazylii łączymy w misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami marynaty (drugą połowę odkładamy, by wykorzystać ją do tabbouleh).

5

SKŁADNIKI MARYNATY DOKŁADNIE

mieszamy i marynujemy w nich szaszłyki około 20 minut w lodówce.

6

TABBOULEH KASZĘ ZALEWAMY

mieszanką wrzątku, soli i 3 łyżek oliwy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do napęcznienia.

7

POZOSTAŁĄ KOLENDRĘ Z

bazylią przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sparzone i obrane pomidory pokrojone w drobną kostkę, kminek roztarty w moździerzu, sok z cytryny, miętę porwaną na drobne kawałki, kuskus i 3 łyżki oliwy, mieszamy, przykrywamy folią, odstawiamy.

8

SZASZŁYKI GRILLUJEMY METODĄ

bezpośrednią, po 2 minuty z każdej strony.

9

PODAJEMY Z

tabbouleh.

10

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3178,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

794,7 kcal

🥑

Tłuszcz

44,2 g

🌾

Węglowodany

49,5 g

🥬

Błonnik

50,0 g

💪

Białko

50,0 g

Podobne przepisy