Szparagi w sosie beszamelowym • przepis • składniki • przygotowanie
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy i osuszamy. Twarde, zdrewniałe końce odłamujemy.
PIECZEMY SZPARAGI
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy, by rozprowadzić oliwę i przyprawy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej tzw. rózgą), aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
ZAPIEKAMY SZPARAGI POD BESZAMELEM
Upieczone szparagi polewamy sosem beszamelowym i posypujemy drugą połową sera startego na tarce o drobnych oczkach. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1246,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
311,7 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
11,1 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Spróbuj orzeźwiającego drinka z bananami, czekoladą i rumem!

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!

Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem pierniczkowy
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!

Cookie dough
Sprawdzony i szybki przepis na kultowy przysmak inspirowany kuchnią amerykańską. Ta przepyszna surowa masa ciasteczkowa świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub dodatek do lodów i innych deserów.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.