createyourhealth.pl

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem

Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Czas przygotowania
415 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szynka gotowana - 12 plastrów
jajko - 3 szt.
marchew - 1 szt.
szczypiorek - 0,3 pęczka
chrzan - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
woda - 300 ml
bulion warzywny - 300 ml
żelatyna - 4 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA I MARCHEW:
Marchew myjemy i obieramy, a potem wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Lekko ją solimy. Gotujemy przez 12 minut aby zmiękła. Jajka wkładamy do garnka i także zalewamy wodą. Gotujemy na twardo przez 8 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Studzimy i jajka, i warzywa.
2.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ:
Garnek po gotowaniu jajek myjemy. Wlewamy do niego bulion oraz wodę i gotujemy przez 4-5 minut. Następnie wsypujemy do środka żelatynę i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Lekko studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Marchew przekrawamy na pół, a potem kroimy ją w słupki. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem kroimy na kawałki o długości zbliżonej do szerokości plastrów szynki (szczypiorek nie powinien wystawać z roladek).
4.ZWIJAMY ROLADKI:
Rozkładamy plastry szynki na desce, a potem smarujemy je odrobiną musztardy i chrzanu. Układamy po jednym słupku marchewki, ćwiartce jajka oraz odrobinie szczypiorku i ciasno zwijamy. Powtarzamy czynność z kolejnymi plastrami szynki.
5.ZALEWAMY ROLADKI ŻELATYNĄ:
Roladki układamy na paterze, a potem wszystko zalewamy lekko wystudzoną, płynną galaretą.
6.CHŁODZIMY ROLADKI:
Paterę z roladkami wkładamy do lodówki na 5-6 godzin, aby galareta stężała. Po tym czasie roladki są gotowe do serwowania!
Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem

Czas przygotowania

415 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA I MARCHEW

Marchew myjemy i obieramy, a potem wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Lekko ją solimy. Gotujemy przez 12 minut aby zmiękła. Jajka wkładamy do garnka i także zalewamy wodą. Gotujemy na twardo przez 8 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Studzimy i jajka, i warzywa.

2

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

Garnek po gotowaniu jajek myjemy. Wlewamy do niego bulion oraz wodę i gotujemy przez 4-5 minut. Następnie wsypujemy do środka żelatynę i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Lekko studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Marchew przekrawamy na pół, a potem kroimy ją w słupki. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem kroimy na kawałki o długości zbliżonej do szerokości plastrów szynki (szczypiorek nie powinien wystawać z roladek).

4

ZWIJAMY ROLADKI

Rozkładamy plastry szynki na desce, a potem smarujemy je odrobiną musztardy i chrzanu. Układamy po jednym słupku marchewki, ćwiartce jajka oraz odrobinie szczypiorku i ciasno zwijamy. Powtarzamy czynność z kolejnymi plastrami szynki.

5

ZALEWAMY ROLADKI ŻELATYNĄ

Roladki układamy na paterze, a potem wszystko zalewamy lekko wystudzoną, płynną galaretą.

6

CHŁODZIMY ROLADKI

Paterę z roladkami wkładamy do lodówki na 5-6 godzin, aby galareta stężała. Po tym czasie roladki są gotowe do serwowania!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

418,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

59,7 kcal

🥑

Tłuszcz

2,4 g

🌾

Węglowodany

2,3 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl