Tajskie szaszłyki z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY INDYKA
Pierś indyka kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek i bazylię siekamy, odrobinę każdego z nich odkładamy na bok. Mleczko kokosowe mieszamy z curry, posiekanym czosnkiem, tajską bazylią, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Doprawiamy miodem, sola i pieprzem. Mięso dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po zamarynowaniu mięsa – nie wylewamy marynaty!
MARYNUJEMY WARZYWA
Warzywa kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marynujemy w sosie sojowym, dodajemy odłożona wcześniej bazylię z czosnkiem. Doprawiamy odrobiną miodu.
NABIJAMY SZASZŁYKI
Zamarynowane mięso nadziewamy na patyczki, przekładając warzywami i pokrojonymi na kawałki szalotkami. Szaszłyki grillujemy około 12 minut, obracając na każdą stronę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1586 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
396,5 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
23,3 g
Błonnik
33,8 g
Białko
33,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!

Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!

Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.