Tarta z botwinką • przepis • składniki • przygotowanie
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mąki wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki schłodzone masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Siekamy składniki nożem, aż do połączenia się składników. Wbijamy jajko, dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy krótko rękoma. Następnie zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut.
PODPIEKAMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia, obciążamy ryżem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy przez 10-15 minut. Ciasto wyciągamy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE TARTY I PIECZEMY
Botwinkę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem octu lub soku z cytryn. Białą część pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Ricottę mieszamy z botwinka. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, pokruszone pistacje, jajka oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 180°C, i pieczemy 20-25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2735,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
683,9 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
29,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Bananowe pancakes
Pancakes na bazie mąki żytniej z bananami i cynamonem to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, dla całej rodziny!

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!