Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Tartę łatwo podzielić między gości, dlatego warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu. Ta wg przepisu Karola to prawdziwa klasyka gatunku: pomidory, śmietanka i kozi ser łączą się, by stworzyć idealny farsz. Spróbuj!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
PODPIEKAMY SPÓD
Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny.
PIECZEMY TARTĘ
Farsz przekładamy na wystudzony spód tarty. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4496,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
449,6 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
32,5 g
Błonnik
2,9 g
Białko
14,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Grahamka z masłem orzechowym i owocami
Razowa bułka z masłem orzechowym, kiwi i bananem, a do tego kefir i warzywa. Zdrowa porcja energii na cały poranek!

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.