createyourhealth.pl

Tartaletki ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Tartaletki ze szpinakiem

Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 2 łyżki
mozzarella - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 300 g
pomidor suszony - 12 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SZPINAK DOKŁADNIE:
myjemy, odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki.
2.W RONDELKU LUB:
na patelni rozgrzewamy masło, chwilę smażymy szpinak, mieszając.
3.DODAJEMY DROBNO POSIEKANY:
czosnek, sól, pieprz i mieszamy.
4.
LEKKO STUDZIMY.
5.WYSTUDZONY SZPINAK MIESZAMY:
z kulkami mozzarelli mini i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.
6.ARKUSZ CIASTA FRANCUSKIEGO:
delikatnie rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i dzielimy na kwadraty odpowiadające wielkością foremkom do muffinek.
7.WYKŁADAMY FOREMKI KWADRATAMI:
ciasta, które delikatnie dociskamy, nakłuwamy widelcem i napełniamy farszem.
8.WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM:
serem mozzarella.
9.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 220 stopni C.
10.PIECZEMY OKOŁO 15:
minut (ciasto powinno być rumiane, a ser dokładnie rozpuszczony i lekko zarumieniony).
11.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z zieloną sałatą.
Tartaletki ze szpinakiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SZPINAK DOKŁADNIE

myjemy, odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki.

2

W RONDELKU LUB

na patelni rozgrzewamy masło, chwilę smażymy szpinak, mieszając.

3

DODAJEMY DROBNO POSIEKANY

czosnek, sól, pieprz i mieszamy.

4

LEKKO STUDZIMY.

5

WYSTUDZONY SZPINAK MIESZAMY

z kulkami mozzarelli mini i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.

6

ARKUSZ CIASTA FRANCUSKIEGO

delikatnie rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i dzielimy na kwadraty odpowiadające wielkością foremkom do muffinek.

7

WYKŁADAMY FOREMKI KWADRATAMI

ciasta, które delikatnie dociskamy, nakłuwamy widelcem i napełniamy farszem.

8

WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM

serem mozzarella.

9

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 220 stopni C.

10

PIECZEMY OKOŁO 15

minut (ciasto powinno być rumiane, a ser dokładnie rozpuszczony i lekko zarumieniony).

11

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z zieloną sałatą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2102,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

525,7 kcal

🥑

Tłuszcz

35,7 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

19,9 g

💪

Białko

19,9 g

Podobne przepisy