createyourhealth.pl

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka • przepis • składniki • przygotowanie

Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka

Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko czerwone - 1 szt.
świeży koperek - 15 g
łosoś filet, bez skóry - 250 g
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 50 ml
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
ogórek - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TATAR Z ŁOSOSIA:
250 g łososia myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i ości. Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łososia kroimy w bardzo cienkie paski, a następnie w kosteczkę. Koper siekamy.
2.KROIMY I DODAJEMY JABŁKO:
Pokrojone jabłko przekładamy do łososia, ale nie mieszamy. Jabłko skrapiamy odrobiną soku z limonki.
3.KROIMY I DODAJEMY OGÓREK:
Świeży ogórek, obrany i pozbawiony gniazd nasiennych, kroimy w kostkę (tak jak jabłka). Dodajemy na talerz z jabłkiem i łososiem.
4.DOPRAWIAMY TATAR Z SAŁATKĄ:
Do całości dodajemy świeżo posiekany koper. 1/2 papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na malutką kosteczkę. Dodajemy do reszty. Na sam koniec doprawiamy sokiem z limonki (do smaku), mielonym białym pieprzem, solą i oliwą z oliwek (ok. 20 ml). Całość mieszamy w celu połączenia składników.
5.PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
6.DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
7.PODAJEMY TATAR:
Tatara wykładamy do miseczek, dekorujemy za pomocą oliwy z oliwek (30 ml) i pokrojonymi kawałeczkami ostrej papryki. Podajemy ze snackami z ciasta francuskiego.
Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TATAR Z ŁOSOSIA

250 g łososia myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i ości. Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łososia kroimy w bardzo cienkie paski, a następnie w kosteczkę. Koper siekamy.

2

KROIMY I DODAJEMY JABŁKO

Pokrojone jabłko przekładamy do łososia, ale nie mieszamy. Jabłko skrapiamy odrobiną soku z limonki.

3

KROIMY I DODAJEMY OGÓREK

Świeży ogórek, obrany i pozbawiony gniazd nasiennych, kroimy w kostkę (tak jak jabłka). Dodajemy na talerz z jabłkiem i łososiem.

4

DOPRAWIAMY TATAR Z SAŁATKĄ

Do całości dodajemy świeżo posiekany koper. 1/2 papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na malutką kosteczkę. Dodajemy do reszty. Na sam koniec doprawiamy sokiem z limonki (do smaku), mielonym białym pieprzem, solą i oliwą z oliwek (ok. 20 ml). Całość mieszamy w celu połączenia składników.

5

PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.

6

DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE

Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.

7

PODAJEMY TATAR

Tatara wykładamy do miseczek, dekorujemy za pomocą oliwy z oliwek (30 ml) i pokrojonymi kawałeczkami ostrej papryki. Podajemy ze snackami z ciasta francuskiego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

968,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

242 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

10,5 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl