createyourhealth.pl

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne

Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 80 ml
mąka żytnia - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
migdały blanszowane - 200 g
skórka pomarańczy kandyzowana - 100 g
miód - 200 g
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
andrut - 16 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI ŻYTNIE:
Mąkę łączymy w naczyniu robota z oliwą, miodem i solą. Wlewamy część wody i zaczynamy wyrabiać ciasto na wolnych obrotach, kontrolując jego konsystencję. Stopniowo dolewamy resztę wody. Zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.
2.WAŁKUJEMY PLACKI ŻYTNIE:
Papier do pieczenia dzielimy na 5 arkuszy. Wyrobione ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i chwilę wyrabiamy dłońmi, by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, formując placek: grubszy pośrodku i nieco bardziej płaski przy brzegach.
3.PIECZEMY PLACKI ŻYTNIE:
Placki żytnie przekładamy na blachę do pieczenia razem ze spodnią warstwą papieru i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
4.TŁUCZEMY PLACKI ŻYTNIE:
Wystudzone placki żytnie tłuczemy w moździerzu na drobną mączkę.
5.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DO TŁUCZEŃCÓW:
Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy miód - nie powinien się karmelizować, a jedynie gotować. Dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały, zmiażdżone na mączkę placki żytnie i przyprawę do piernika.
6.SKŁADAMY I KROIMY TŁUCZEŃCE:
Gotowa masę wykładamy na połowę andrutów, starając się, by nadzienie było równomiernie rozprowadzone po powierzchni każdego wafelka. Warstwę nadzienia przykrywamy drugą połową andrutów i mocno dociskamy, by masa skleiła obie warstwy wafelków. Staramy się uzyskać bardzo płaskie ciasteczka. Złożone tłuczeńce odkładamy na ok. 30 minut, by masa stężała i skleiła andruty. Ciasteczka możemy także odłożyć na całą noc i pokroić dopiero następnego dnia, gdy andruty zwilgotnieją.
Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI ŻYTNIE

Mąkę łączymy w naczyniu robota z oliwą, miodem i solą. Wlewamy część wody i zaczynamy wyrabiać ciasto na wolnych obrotach, kontrolując jego konsystencję. Stopniowo dolewamy resztę wody. Zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.

2

WAŁKUJEMY PLACKI ŻYTNIE

Papier do pieczenia dzielimy na 5 arkuszy. Wyrobione ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i chwilę wyrabiamy dłońmi, by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, formując placek: grubszy pośrodku i nieco bardziej płaski przy brzegach.

3

PIECZEMY PLACKI ŻYTNIE

Placki żytnie przekładamy na blachę do pieczenia razem ze spodnią warstwą papieru i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

4

TŁUCZEMY PLACKI ŻYTNIE

Wystudzone placki żytnie tłuczemy w moździerzu na drobną mączkę.

5

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DO TŁUCZEŃCÓW

Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy miód - nie powinien się karmelizować, a jedynie gotować. Dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały, zmiażdżone na mączkę placki żytnie i przyprawę do piernika.

6

SKŁADAMY I KROIMY TŁUCZEŃCE

Gotowa masę wykładamy na połowę andrutów, starając się, by nadzienie było równomiernie rozprowadzone po powierzchni każdego wafelka. Warstwę nadzienia przykrywamy drugą połową andrutów i mocno dociskamy, by masa skleiła obie warstwy wafelków. Staramy się uzyskać bardzo płaskie ciasteczka. Złożone tłuczeńce odkładamy na ok. 30 minut, by masa stężała i skleiła andruty. Ciasteczka możemy także odłożyć na całą noc i pokroić dopiero następnego dnia, gdy andruty zwilgotnieją.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3278,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

204,9 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

32,5 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy