Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI ŻYTNIE
Mąkę łączymy w naczyniu robota z oliwą, miodem i solą. Wlewamy część wody i zaczynamy wyrabiać ciasto na wolnych obrotach, kontrolując jego konsystencję. Stopniowo dolewamy resztę wody. Zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.
WAŁKUJEMY PLACKI ŻYTNIE
Papier do pieczenia dzielimy na 5 arkuszy. Wyrobione ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i chwilę wyrabiamy dłońmi, by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, formując placek: grubszy pośrodku i nieco bardziej płaski przy brzegach.
PIECZEMY PLACKI ŻYTNIE
Placki żytnie przekładamy na blachę do pieczenia razem ze spodnią warstwą papieru i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
TŁUCZEMY PLACKI ŻYTNIE
Wystudzone placki żytnie tłuczemy w moździerzu na drobną mączkę.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DO TŁUCZEŃCÓW
Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy miód - nie powinien się karmelizować, a jedynie gotować. Dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały, zmiażdżone na mączkę placki żytnie i przyprawę do piernika.
SKŁADAMY I KROIMY TŁUCZEŃCE
Gotowa masę wykładamy na połowę andrutów, starając się, by nadzienie było równomiernie rozprowadzone po powierzchni każdego wafelka. Warstwę nadzienia przykrywamy drugą połową andrutów i mocno dociskamy, by masa skleiła obie warstwy wafelków. Staramy się uzyskać bardzo płaskie ciasteczka. Złożone tłuczeńce odkładamy na ok. 30 minut, by masa stężała i skleiła andruty. Ciasteczka możemy także odłożyć na całą noc i pokroić dopiero następnego dnia, gdy andruty zwilgotnieją.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3278,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,9 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
32,5 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Pasztet z kaszy jaglanej
Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!

Tiramisu ze śliwkami
Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową
Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!

Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…