Tort szwarcwaldzki z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy 150 g cukru, mieszając. Miękkie masło i szczyptę soli miksujemy na kremową masę, dodajemy schłodzoną czekoladę i mieszamy. Dodajemy żółtka i mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy połowę ubitych białek i krótko mieszamy. Do kremu czekoladowego dodajemy resztę ubitych białek oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao (przesiewając przez sito), wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 30-35 minut. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na trzy części.
GOTUJEMY WIŚNIE
Wiśnie odsączamy, 250 ml soku zagotowujemy z cynamonem i pozostałym cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach soku, zagęszczamy nią gotujący się sok. 12-16 ładnych wiśni odkładamy na bok, pozostałe wiśnie dodajemy do soku i mieszamy, a następnie studzimy.
DEKORUJEMY TORT
Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem i cukrem pudrem przesianym przez sito. Dwa biszkoptowe blaty skrapiamy wiśniówką. ⅔ wiśni rozkładamy na jednym blacie i przykrywamy drugim. Rozkładamy na nim pozostałe wiśnie, smarujemy ⅓ śmietany. Przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy z wszystkich stron śmietaną. Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy nią tort. Ozdabiamy go odłożonymi wiśniami i wiórkami czekolady.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5409,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,4 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
37,9 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Bajgle z sałatką z kurczaka
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Jagodzianki z serem
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!