Tradycyjny devolay • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem.
ZWIJAMY DEWOLAJE
Masło kroimy w podłużne kawałki i układamy je na mięsie tak, aby nie wystawały poza rozbite piersi. Dewolaje zwijamy dokładnie i mocno, aby z jednej strony były grubsze, a z drugiej cieńsze.
PANIERUJEMY DEWOLAJE
Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do osobnych misek. W trzeciej misce bełtamy jajka. Każdego dewolaja obtaczamy dwa razy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
SMAŻYMY I PODAJEMY DEWOLAJE
Na patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec. Każdego dewolaja smażymy z na złoty kolor. Gotowe kotlety podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3954,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
988,6 kcal
Tłuszcz
48 g
Węglowodany
45,7 g
Błonnik
1,7 g
Białko
52,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Wrapy z szynką i mango
Wrapy z szynką i mango to świetna propozycja dania, które zabierzesz na piknik lub drugie śniadanie do pracy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski lane
Domowe kluski lane to tradycyjny dodatek do wielu potraw, który przywołuje na myśl beztroskie dzieciństwo i ciepło rodzinnego domu. Ich delikatna konsystencja sprawia, że doskonale komponują się zarówno z różnymi zupami, jak i wszelkimi potrawkami, a w wersji na słodko także z deserami. Jak je zrobić? Odkryjcie nasz niezawodny przepis i przekonajcie się, jakie to proste!

Granola
Suszone owoce, chrupiące owoce, płatki i miód. Poznaj przepis na domową granolę!

Serowe ziemniaki hasselback
Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!