Truskawkowo-malinowe tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYCISKANIE CIASTECZEK NA BLACHĘ
Mąkę przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę i rózgą delikatnie łączymy składniki.
GOTOWANIE PONCZU
Wodę i cukier łączymy w garnku. Zagotowujemy do temperatury 118°C (zobacz, jak zrobić próbę pióra).
WYLEWANIE MASY DO OKRĄGŁEGO NACZYNIA
Truskawki i maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w 40 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Dodajemy ją do zmiksowanych owoców, mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5948,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,7 kcal
Tłuszcz
26,9 g
Węglowodany
52,9 g
Błonnik
13,2 g
Białko
13,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dacquoise kakaowo-orzechowe
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Tort arbuzowy
Tort z arbuza? Tak! To świetny pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Wypróbuj go i zaskocz wszystkich nietypowym rozwiązaniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!